Kirkkolaulupäivien sivusto avattu

Lähde: https://www.ort.fi/uutishuone/2019-11-12/kirkkolaulupaivien-sivusto-avattu

Joensuussa 15.–17.5. järjestettävän tapahtuman ohjelmarunko on valmis ja kuorojen ilmoittautuminen käynnissä.

Joensuussa järjestetään toukokuussa 19. valtakunnalliset ortodoksiset kirkkolaulupäivät. Tapahtuman järjestelyissä ovat mukana PSHV ry, Ortodoksisten Kanttorien Liitto ry, Joensuun ortodoksinen seurakunta, Ortodoksinen seminaari sekä Itä-Suomen yliopiston teologian osaston kirkkomusiikin oppiaine.

Noin viiden vuoden välein järjestettävällä tapahtumalla on ollut vuosikymmenten ajan merkittävä rooli ortodoksisen kirkkolauluperinteen vahvistamisessa ja kehittämisessä. Monet kirkkokansalle tutuksi tulleet sävellykset on sävelletty nimenomaan kirkkolaulupäiville. Uusien veisujen lisäksi kuorot ja yksittäiset laulajat ovat ammentaneet kirkkolaulupäiviltä myös paljon uutta osaamista – esimerkiksi tapahtuman ohjelmaan aina kuuluva suurkuorossa työskentely on monille laulajille ainutlaatuinen oppimiskokemus. Samalla se on tietysti myös omaa laulajaidentiteettiä vahvistava elämys, joka antaa voimia oman palvelutehtävän toteuttamiseen.

Tänäkin vuonna ohjelmaan sisältyy tapahtumaan ilmoittautuneille laulajille suunnattuja kirkkomusiikin työpajoja. Mukana on oppia Alexander -tekniikasta äänenhuoltoon ja vaikka mitä siltä väliltä. Tapahtumassa voi osallistua esimerkiksi ”kanttorin pikakurssille”, seurata kuoromestarin työskentelyä tai lähteä ekskursiolle Sonkajanrantaan pyhittäjä ja marttyyri Johannes Sonkajanrantalaisen jalanjäljille.

Lauantai-iltana tapahtuma nivoutuu myös osaksi Ristisaatto 2020 -teemavuotta. Evankelis-luterilaisessa kirkossa kello 18 alkavan Suomen ortodoksisen kanttorikuoron konsertin jälkeen siirrytään ristisaatossa Joensuun torille, jossa toimitetaan ehtoopalvelus torilavalla. Sen jälkeen saatto jatkuu Ortodoksisen seminaarin pihalle, jossa tapahtuman osallistujia odottaa kreikkalainen  iltapala ja monikulttuurinen illanvietto. Illanvieton jälkeen ehtii vielä kello 22 alkavaan Kamarikuoro Krysostomoksen konserttiin seurakuntasalille.

Jotta osallistuminen olisi vaivatonta mahdollisimman monille, tapahtumaan osallistuvien laulajien lapsille järjestetään ohjelmallinen lapsiparkki lauantain työpajojen ja suurkuoroharjoituksen ajaksi.

Suurelle yleisölle kirkkolaulupäivät tarjoavat tilaisuuden kuulla todella monia kuoroja yhden viikonlopun aikana. Varsinaisten kuorokonserttien lisäksi hyvää kirkkolaulua kuulee tapahtumaan sisältyvissä jumalanpalveluksissa ja lauantain kuorokavalkadissa, jossa jokainen kuoro laulaa vuorollaan lyhyen ohjelmiston. Jumalanpalveluksiin ja konsertteihin on kaikilla vapaa pääsy, mutta käsiohjelmat ovat maksullisia.

Kuorojen ilmoittautuminen on nyt avoinna kirkkolaulupäivien omalla sivustolla osoitteessa https://ort.fi/klp/. Ilmoittautumisaikaa on tammikuun loppuun. Kuorojen ja seurakuntien kannattaa tehdä myös hotellivaraukset hyvissä ajoin. Joensuun hotelleihin on tehty kiintiövarauksia – lisätietoa löytyy kirkkopäivien sivuilta.

Ilmoittautumalla ja osallistumismaksun maksamalla saa tapahtumapassin, jolla voi osallistua koko kirkkolaulupäivien ohjelmaan: työpajoihin, ruokailuihin, konsertteihin ja muuhun toimintaan. Osallistumismaksu on 50 euroa / hlö, lapsilta 10 euroa / hlö.