Olohuone siunattiin käyttöön su 16.9.2018

Olohuone siunattiin käyttöön sunnuntaina 16.9.2018

Kodinsiunauksen toimitti isä Paul Hesse ja olohuoneen esitteli Konsta Hyvönen Solina-ryhmästä

 

 

Olohuone

Konsta Hyvösen avajaispuhe:

Olin kristinoppileirillä Valamossa. Sinne oli kokoontunut joukko nuoria, jotka eivät olleet kaikki aikaisemmin toisiaan nähneet. Viikon aikana syvensimme tietojamme ja taitojamme kohti ortodoksista kansalaista. Viikon jälkeen me kaikki, minä mukaan lukien, tajusimme, että ortodokseja on muuallakin kuin vain omilla paikkakunnillamme ja varsinkin nuoria, saman ikäisiä sellaisia. Meistä tuli hetkessä tiivis, yhteistyökykyinen ja aktiivinen porukka, jolla riitti tekemistä keskenään ja se näkyi myös jatkoleirin osallistujamäärässä.

Pari kesää myöhemmin kuulin, että meidän seurakuntamme järjestää yhteiskyydityksiä seurakuntamme pyhäkköjen praasniekkoihin. Lähdin heti seuraavalle matkalle mukaan, koska sitä ennen en ollut käynyt ikinä hirveästi muissa Kuopion alueen pyhäköissä ja ylipäänsä muissa kuin Kuopion kirkossa. Tietysti myös eri kunnassa vierailu houkutteli. Sillä kerralla matkakohteena oli Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen kirkko Keiteleellä. Matkalla sinne Pirkko istui viereeni ja alkoi kysellä kiinnostuksen kohteitani sekä kuulumisiani. Siinä tilanteessa hän kertoi Solina-hankkeesta sekä siihen liittyvän rahoituksen pyytämisestä. Pirkko esitteli hankkeen yleisidean ja kyseli mitä mieltä olen seurakunnan harrastus/vapaaehtoistoiminnasta ja haluaisinko liittyä projektiin. Innostuin heti hankkeesta ja halusin tietysti mukaan. Silloin rupesimme jo miettimään näitä mahdollisia tulevia pienhankkeita ja yhden pienhankkeen toteutimme jo sen matkan aikana, ainakin päässä. Sen jälkeen olen käynyt kokouksissa sekä toiminut puheenjohtajanakin. Retkestä voin vielä sanoa, että se oli niin mieleenpainuva, että lähdin seuraavana vuonna mukaan Tuusniemen sekä Juankosken praasniekkoihin. On loistavaa lähteä seurakunnan kanssa yhteiselle retkelle, nähdä seurakuntalaisia ja muita pyhäkköjä.

Seurankuntalaisten aktiivinen elämä on osa seurakunnan elämää myös tärkeiden Jumalanpalvelusten lisäksi. Siksi on merkittävää, että siihen on sille soveltuva tila. Tämän kaltaista yhteistä tilaa on mietitty jo vuosia. Tämä on seurakuntalaisten yhteinen olohuone, jossa kaikki voivat kohdata toisensa. On se sitten keskustelun, opetuksen, elokuvan, innovoimisen, rauhoittumisen, laulamisen, rukoilemisen, työskentelyn, luovuuden tai harrastamisen merkeissä. Kuten alussa mainitsin meidän leiriporukan vahvuudet, aktiivisuus ja yhteistyökykyinen eli vapaaehtoistoiminta, sitä varten on luotu tämä tila. Opimme uusia taitoja ja teemme jotain mieluista. Ratkaisevinta on, että teemme sen yhdessä, vaikkapa opettelemme tekemään saippuaa tai maalaamaan ikoneja, harjoittelemme atk-taitoja, tai teemme seurakuntalaisten tai muiden ihmisten eri maiden ruokia. Seurakunnassa moni tuntee toisensa ja jokainen on läheinen, sen lisäksi, että meillä on myyjäiset, ravintolapäivä tai yhteisiä retkiä, meillä on yhteis- ja vapaaehtoistoiminnan paikka. Yhteis- ja vapaaehtoistoimintaan syntyi idea ortodoksisesta kodista.

Olohuone

  • Paikkaa kutsutaan olohuoneeksi.
  • Olohuone on sisustettu ortodoksiseksi kodiksi, jossa on ikoninurkka ja paikka yhdessäololle, seurustelulle ja työskentelylle. Kodissa voi laittaa esille ortodoksisen elämäntavan mukaisesti kirkkovuoden suurten juhlien ikoneja, virpovitsoja, pääsiäismunia, joulukuusen ja muita ortodoksiseen kotiin liittyviä esineitä (nyt kotiin on laitettu mm. apostolien miekka –ruukkukukka).
  • Olohuoneessa on pieni ortodoksisen kirjallisuuden käsikirjasto ja lasten kirjoja.
  • Televisiota voi käyttää seurakunnan tilaisuuksissa digitaalisten tallenteiden katseluun valkokankaan asemasta. 

Olohuone on auki seurakuntalaisia varten keskiviikkoisin seurakunnankanslian ollessa auki klo 13.00-17.00.

  • Pappi on tavattavissa klo 15.00-17.00
  • Kirjasto on auki klo 15.00-17.00

Katedraalissa alkaa keskiviikon iltapalvelus klo 17.00 ja sen jälkeen mahdollisesti Välähdyksiä ortodoksisuuteen luentosarja, Katekumeenikerho tai jokin muu tapahtuma yläsalissa.

Olohuone on käytettävissä muina aikoina kuin keskiviikkona niiden seurakuntalaisten kanssa ja vastuulla, joilla on seurakuntatalon avain: mm. kerhojen vastuuhenkilöt. Silloin Olohuonetta käytetään saman periaatteen mukaan kuin seurakunnan tiloja kerhojen toiminnassa yleensä.

Lisäksi Olohuoneen voi varata tilaisuuksia varten kansliasta samalla tavalla ja samoin kustannuksin kuin tiloja muutenkin seurakuntatalolta varataan.

Olohuoneen on suunnitellut ja toteuttanut ryhmä vapaaehtoisia Solina-hankkeen puitteissa. Osa tavaroista on ostettu, osa on saatu lahjoituksena.

 

Kiittäisin jo nyt projekteihin osallistuneita, kuten kaluste- ja atk-vastaavia ja toivotan kaikki lämpimästi tervetulleeksi olohuoneeseemme, jokainen on tervetullut.