Syvänniemen tsasounan 70-vuotisjuhlapraasniekka 9.-10.11.

Sotien seurauksena Karttulan alueelle asutettiin noin 200 karjalaisperhettä. He olivat pääosin Salmin ja Suojärven ortodoksiväestöä. Heidän keskuudessaan heräsi halu saada rakentaa jotain omaa ja niin päätettiin pystyttää tanssilava. Pidettiin tukkitalkoot, joihin savolaisetkin suhtautuivat myönteisesti. Rakennuspaikasta ei kuitenkaan löytynyt yksimielisyyttä, joten tanssilava jäi rakentamatta.  Kerätystä puutavarasta päätettiin vuonna 1947 rakentaa oma jumalanpalveluspaikka elvyttämään ortodoksista praasniekkaperinnettä.

Rakennuslupaa kirkon rakentamiseen ei kuitenkaan saatu, kokousrakennuksen tekoon kylläkin. Tontti ja rakennustarvikkeet saatiin lahjoituksena ja rakentaminen tehtiin talkoilla. Kirkkokuoro perustettiin vuonna 1947 ja kuoroa johti Anna Miikkola. Isä Mikael Miikkola toimi projektin innoittajana ja hän maalasi tulevaan kirkkosaliin ikonit (tyyliltään nk. naivistiset) pinkopahville.

Ensimmäinen jumalanpalvelus uusissa tiloissa toimitettiin keväällä 1949.

Isä Mikael vihki tsasounan Neitsyt Marian temppeliintuomisen juhlana 1949. Syvänniemen tsasouna on siis yksi jälleenrakennuskauden vanhimmista pyhäköistä. Rautalammin ortodoksisen seurakunnan omistukseen tsasouna siirtyi vuonna 1953 jälleenrakennustoimikunnan suostumuksella. Rakennus on ollut alusta lähtien ainoastaan kirkollisessa käytössä, mutta se vihittiin Ylienkeli Mikaelin muistolle vasta vuonna 1959.

Nykytoiminta tsasounalla muodostuu jumalanpalveluksista ja muista kirkollisista toimituksista, kuoroharjoituksista, tapahtumista ja vierailuista. Kävijöitä on vuosittain lähes tuhat omien lisäksi ympäri seurakuntaa. Rakennusta on kunnostettu ja se on pidetty vuosikymmenien varrella hyvässä kunnossa, viimeisempinä tsasounaan asennettiin ilmalämpöpumppu, lisättiin eristeitä ja tänä kesänä on tehty ulkomaalaus.

Toivotaan Syvänniemen tsasounalle menestyksellistä tulevaisuutta nykyisenä epävakaan talouden aikanakin. Metropoliitta Arsenin johtamat praasniekkapalvelukset ruokailun kera toimitetaan 9.-10.11.

Tervetuloa!

Teksti: Tuomo Tuovinen
Kuva: Harri Peiponen