Helsingin ortodoksinen seurakunta

Liisankatu 29 A
00170
Helsinki
Helsingin hiippakunta

puh. (09) 856 46 100
asiakaspalvelu.helsinki@ort.fi

Auttava puhelin: puh. (09) 856 46 299 tai 040 028 1585 (ti, pe ja la klo 18–22).

Päivystävä pappi: puh. (09) 856 46 105, paivystaja.helsinki@ort.fi

www.hos.fi

Helsingin hiippakuntaan kuuluva Helsingin ortodoksinen seurakunta on Suomen suurin ortodoksinen seurakunta. Kolmannes Suomen ortodokseista kuuluu Helsingin seurakuntaan. Vuoden 2016 lopussa seurakunnan jäsenmäärä oli lähes 20 000. 

Helsingin ortodoksinen seurakunta on monimuotoinen niin toiminnallisesti, kielellisesti kuin alueellisestikin. Seurakunta ulottuu Hangosta Järvenpäähän ja Porvooseen. Seurakunnassa on 17 pyhäkköä eri puolilla Uuttamaata. Seurakuntamme alueella toimii yhteensä kymmenen päätoimista pappia. 

Seurakunnan pääkirkkona toimii vuonna 1868 käyttöön vihitty Uspenskin katedraali, joka on myös Helsingin ortodoksisen hiippakunnan pääkirkko.

Vanhin kirkoista on vuonna 1827 käyttöön vihitty Pyhän Kolminaisuuden kirkko Kruununhaassa, jossa toimii nykyisin venäjänkielinen yhteisö jumalanpalveluskielenään kirkkoslaavi. 

Seurakunnassa puhutaan yli 40 äidinkieltä. Seurakunnan jäsenistä 77 % on suomenkielisiä. Seuraavaksi suurimman kieliryhmän muodostavat venäjänkieliset, joita on noin 15 % kaikista seurakunnan jäsenistä. Ruotsia puhuu äidinkielenään hieman yli 3 prosenttia seurakuntalaisista. 

Helsingin ortodoksisen seurakunnan juuret ulottuvat Venäjän vallan aikaan Suomessa. Seurakunta muodostui pääosin Helsingin seudulla asuneista venäläisistä ja oli alunperin venäjänkielinen. Seurakunta on sen jälkeen muuttunut valtaosaltaan suomenkieliseksi. Erityisen suuri muutos tapahtui siirtokarjalaisten myötä toisen maailmansodan jälkeen. Pääkaupunkiseudulle suuntautunut muuttoliike on tuonut seurakuntaan yhä lisää suomenkielisiä.

Toimialue
Askola
Espoo
Hanko
Helsinki
Inkoo
Järvenpää
Karkkila
Kauniainen
Kerava
Kirkkonummi
Lohja
Nurmijärvi
Pornainen
Porvoo
Pukkila
Raasepori
Sipoo
Siuntio
Tuusula
Vantaa
Vihti