Vaasan ortodoksinen seurakunta

Koulukatu 45
65100
Vaasa
Oulun hiippakunta

puh. 040 5698 304 (ke 11–14)
vaasa@ort.fi

www.vaasaort.com

Suomen sodan päättäneen, vuonna 1809 solmitun Haminan rauhan  jälkeen venäläisiä rykmenttejä sijoitettiin suurimpiin kaupunkeihin, myös Vaasaan. Venäläisiä joukkoja seurasivat marketentit eli henkilöt, jotka toimittivat upseereille ja sotilaille elintarvikkeita. Sotajoukkoja seurasivat pian myös kauppiaat. 

Vaasan ensimmäisiä venäläisiä kauppiaita olivat Ivan Lisitzin, Antimej Semenoff, Mihail Gratschoff sekä Wasili ja Georg Smirnoff. Erityisesti Ivan Lisitzin toimi tarmokkaasti ja merkityksellisesti seurakuntaa perustettaessa ja hankittaessa kirkkorakennusta Vaasaan. Vuosina 1813 ja 1822 tehtiin kaksi epäonnistunutta yritystä saada kaupunkiin ortodoksinen kirkko. Vaasaan määrättiin kuitenkin pappi palvelemaan sekä sotilaita että siviilejä. Sotilaskirkkona toimi Vanhassa Vaasassa sijaitseva ns. Alkulan talo.

Vaasan ortodoksisen seurakunnan perustamisvuotena voitaneen pitää vuotta 1862. Kirkko valmistui saman vuoden lopulla ja seurakunnan kirkkoherraksi nimitettiin isä Ioann Tihomirov. Saman vuoden lokakuussa tsaari Aleksanteri II myönsi määrärahat papin ja kirkonpalvelijoiden palkkaamiseen. 

1950-luvulla seurakunta sai pappilan ja kirkkoherranviraston. Seurakunta osti tontin Koulukatu 45:stä. Kauppaan sisältyi kaksi rakennusta. Suurempaan taloon sijoitettiin kirkkoherranvirasto. Myös papistolle ja muutamalle seurakuntalaisten perheelle järjestettiin asunnot.

Vanhat rakennukset rapistuivat eivätkä seurakunnan varat riittäneet niiden korjaamiseen. Arvokas tontti myytiin 10.10.1980 rakennusliike K.E. Nyman Oy:lle. Kaupassa sovittiin, että rakennusliike luovuttaa seurakunnan omistukseen neljä osakehuoneistoa ja autotallin. Lisäksi rakennusliike sitoutui rakentamaan seurakunnalle kansliatilat ja seurakuntasalin.

Metropoliitta Leo muurasi seurakuntatalon peruskiven 27.11.1981 ja tila vihittiin käyttöön seuraavana vuonna. 

Seurakunta kuuluu Oulun hiippakuntaan.

Toimialue
Ähtäri
Alajärvi
Alavus
Evijärvi
Halsua
Ilmajoki
Isojoki
Isokyrö
Jalasjärvi
Kannus
Karijoki
Kaskinen
Kauhajoki
Kauhava
Kaustinen
Kokkola
Korsnäs
Kristiinankaupunki
Kruunupyy
Kuortane
Kurikka
Laihia
Lappajärvi
Lapua
Lestijärvi
Luoto
Maalahti
Mustasaari
Närpiö
Pedersöre
Perho
Pietarsaari
Seinäjoki
Soini
Teuva
Toholampi
Uusikaarlepyy
Vaasa
Veteli
Vimpeli
Vöyri