Aleksandrian patriarkaatin perustajana apostoli Markus

Ajankohtaista | 10.06.2014

Aleksandrian patriarkaatti on Konstantinopolin jälkeen vanhojen patriarkaattien arvojärjestyksessä toisena.

Aleksandrian patriarkaatti on yksi ortodoksisen kirkon vanhimmista patriarkaateista. Sen perustajana on apostoli ja evankelista Markus, joka kuoli kaupungissa marttyyrikuoleman vuonna 43. Apostoli Markusta pidetään myös Aleksandrian ensimmäisenä piispana. Aleksandrian kirkko nähtiin apostoli Pietarin perustaman Rooman kirkon jälkeen toisena apostolisena kirkkona.
Aleksandrian kaupunki oli Egyptin vanha pääkaupunki. Aleksanteri Suuren perustama kaupunki oli kuuluisa juutalaisen ja kreikkalaisen sivistyksen keskus. Muun muassa Vanhan testamentin vanhin kreikankielinen käännös Septuaginta tehtiin Aleksandrian kaupungissa kaksisataa vuotta ennen Kristuksen syntymää.
 
 Aleksandria oli kuuluisa teologisesta koulustaan, jonka opettajia olivat muun muassa kirkkoisät Kleemens (150–215), Origenes (185–254) ja Athanasios Suuri (298–373). Myös Nikean kirkolliskokouksessa harhaoppisuudesta tuomittu pappi Areios (256–336) oli kuuluisia aleksandrialaisia.
 
Aleksandrian menetti toisen patriarkaatin kunnia-asemansa Konstantinopolille vuonna 381. Vuoden 451 Khalkedonin kirkolliskokouksen jälkeen Aleksandrian kristityt jakautuivat kahtia. Kirkolliskokouksen päätösten vastustajat kutsuivat kirkkoaan egyptiläisten eli koptien kirkoksi ja Khalkedonin kannattajat ortodoksiseksi kirkoksi.
 
Vuonna 642 Egyptin alue joutui Itä-Rooman imperiumista arabien hallintaan ja vuodesta 1517 osaksi osmanien valtakuntaa. Vuosina 1517–1811 Aleksandrian patriarkka eli maanpaossa Konstantinopolissa.
 
1800-luvulla katolinen kirkko perusti Aleksandriaan kaksi Rooman paavin alaisuudessa toimivaa orientaalista kirkkoa: kopti-katolisen ja melkitti-katolisen patriarkaatin.
 
Aleksandrian patriarkaatin elpyminen alkoi 1900-luvun alussa. Patriarkaatti aloitti Kyproksen ja Kreikan kirkkojen tuella lähetystyön Afrikassa ja perusti keskuksia Keniaan, Ghanaan, Etelä-Afrikkaan, Ugandaan, Nigeriaan ja Zimbabween.
 
Suomen ortodoksinen kirkko on tukenut Aleksandrian patriarkaatin lähetystyötä vuodesta 1977 Itä-Afrikassa.
 
Vuonna 2007 Aleksandrian kaupungissa avattiin uudelleen 460 vuotta suljettuna ollut ortodoksinen seminaari.
 
Aleksandrian patriarkaatilla on nykyään seitsemän hiippakuntaa Egyptissä, kuusi Itä-Afrikassa, seitsemän Etelä-Afrikassa, seitsemän Keski- ja Länsi-Afrikassa ja kaksi Pohjois-Afrikassa.
 
Aleksandrian patriarkkana on toiminut lokakuusta 2004 lähtien Teodoros II (Nikolaos Horeftakis).
 
Patriarkka Teodoros vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa 23.–30.6. 
10.6.2014