Pyhäkön seinämaalaushanke etenee Lammilla

Ajankohtaista | 18.05.2015

Luostarikeskuksessa on tekeillä kokonaan seinämaalauksin koristeltu kirkko.

Lammilla sijaitsevan Athos-Säätiön Luostarikeskuksen rakenteilla olevan Pyhän Basileios Suuren kirkon seinämaalaushanke on edennyt ensimmäiseen etappiinsa kirkon itäseinän maalausten valmistuttua.
Seinämaalaukset on toteuttanut artenomi ja ikonimaalari Päivi Loikala. Hänen ohjaajanaan on toiminut kreikkalainen ikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos, joka tunnetaan laajasti ikoni- ja seinämaalauksen sekä kirkollisten mosaiikkitöiden opettajana.
Itäseinän maalausten aiheet noudattavat ortodoksisen kirkon perinteistä kuvaohjelmaa. Ylätasolle on kuvattu ylienkeli Gabrielin ilmestyminen neitsyt Marialle ja alatasolle kuusi varhaisvuosisatojen suurta kirkkoisää. Kaikkien katseet suuntautuvat kohti keskelle maalattua alttaripöytää ja sille ehtoollismaljassa kuvattua Kristus-lasta. Kirkkoisien kannattelemissa kirjakääröissä on poimintoja ortodoksisen liturgiapalveluksen teksteistä.
Luostarikeskuksen aikanaan Pyhälle Basileios Suurelle omistettava pyhäkkö aiotaan koristella seinämaalauksin kattoa myöten. Kirkkoon on suunnitteilla myös koristekuvioitu mosaiikkilattia. Nyt valmistunut itäseinä on laajuudeltaan noin 20 neliömetriä ja sen maalaamiseen on kulunut noin puolitoista vuotta. Kokonaan kirkon maalaustyön arvioidaan olevan valmis noin kolmen vuoden kuluttua.
Kesäkuussa alkaa pohjoisseinän maalaus. Sen kahteen alimpaan riviin kuvataan Basileios Suuren pyhäksi julistettuja perheenjäseniä, ystäviä ja muita aikalaisia sekä apostoleita. Ylimpään maalataan kohtauksia Kristuksen maanpäällisen elämän viime vaiheista alkaen Jerusalemiin ratsastamisesta Kristuksen taivaaseenastumiseen saakka.
Tekeillä oleva pyhäkkötila on päivittäin avoinna tutustumista varten. Athos-Säätiön postiosoite Hämeenlinnan Lammilla on Kaunisniementie 415, mutta karttahaussa tai navigaattorissa toimii parhaiten osoite Ronninkuja 56, 16980 Ronni.
Kuva: Athos-Säätiö
18.5.2015