Varejoelle rakennettiin Petsamon Alaluostarin kellotapulin näköisversio

Ajankohtaista | 26.07.2016

Kellotapuli rakennettiin petsamolaisten evakkojen muistomerkiksi.

Kellotapuli vihittiin käyttöönsä sateisessa säässä.
Oulun ortodoksisen seurakunnan Varejoen tsasounan läheisyyteen noussut kellotapuli vihittiin käyttöönsä 16. heinäkuuta. Samana päivänä vietettiin Varejoen kylän 70-vuotisjuhlia. Kellotapuli rakennettiin petsamolaisten evakkojen muistomerkiksi.
Tervolan kunnassa sijaitseva Varejoen kylä syntyi keskelle metsää 1946 asuttamaan Neuvostoliitolle luovutetusta Petsamosta tulleita maanviljelijäperheitä. Kylälle nousi 120 tilaa, ja myös ortodoksinen kirkko oli tarkoituksissa rakentaa. Kirkkohanke kuitenkin jäi, ja sen sijasta kylälle rakennettiin 1950 tsasouna ja kellotapuli. Tsasouna on hyväkuntoinen ja käytössä edelleen.
Uusi, alkukesästä valmistunut kellotapuli rakennettiin rakentamatta jääneelle kirkolle varatulle tontille. Se on näköisversio Petsamon Alaluostarin kellotapulista. Tapuli rakennettiin täysin talkootyönä. Rakennushankkeessa olivat mukana Varejoen kyläyhdistys ry., Petsamo-Seura ry. ja Varejoen Tiistaiseura, minkä lisäksi yksityiset henkilöt avustivat hanketta lahjoituksilla.
Sateisesta säästä huolimatta parisataa ihmistä saapui juhlistamaan kellotapulin käyttöön vihkimistä. Vihkitilaisuus oli ekumeeninen, ortodoksisen ja evankelis-luterilaisen seurakunnan yhdessä järjestämä. Vihkimenot olivat pitkälti ortodoksiset, ja sadeveden lisäksi kellotapuli saikin ylleen pyhitettyä vettä.
Vihkimisen yhteydessä kellotapuliin saatiin myös yllätyslahja, kun Arto Tallavaaran perikunta lahjoitti alun perin Petsamon luostarissa olleen kirkonkellon tapuliin kiinnitettäväksi. Kellosta löytyvien merkintöjen perusteella se on valmistettu vuonna 1888. Ilmeisesti kello on kulkeutunut evakkokuormassa Suomen puolelle ja päätynyt varastetuksi. Tallavaara törmäsi myytävänä olleeseen kelloon ja osti sen pitääkseen sen turvassa lukkojen takana 60 vuoden ajan.
Kun Tallavaaran perikunta kuuli Petsamon Alaluostarin kellotapulin näköisversion rakentamisesta, päättivät he lahjoittaa kellon takaisin siihen käyttöön, johon se oli alun perin tarkoitettu. Jahka yllätyskello on puhdistettu, kiinnitetään se tapuliin kahden muun kellon seuraan.
Kuvat: Antonina Matsi
26.7.2016