Filokalia täytti 10 vuotta

Ajankohtaista | 22.11.2016

Vapaaehtoisvoimin toimiva ortodoksinen kirjakauppa palvelee nykyisin Hämeenlinnan Lammilla.

Joensuuhun pyhän Gregorios Palamaksen muistopäivänä vuonna 2006 perustettu ortodoksinen kirjakauppa Filokalia täytti 14.11. kymmenen vuotta. Nykyisin Lammilla Athos-Säätiön tiloissa sijaitsevan liikkeen toimintaa pyöritetään edelleen täysin talkoovoimin. – Tätä kirjakauppaa ei olisi olemassa ilman sen toimintaan sitoutuneita vapaaehtoisia. Heidän työpanoksensa on tehnyt Filokaliasta myös eräänlaisen kohtaamispaikan, jossa kävijä löytää aina kuuntelijan, kertoo kaupan omistavan Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestön edustaja Hannu Pöyhönen.
Yhdistys suunnitteli ortodoksisen kirjakaupan perustamista Joensuuhun jo 2000-luvun ensimmäisinä vuosina.
– Lampukan lopetettua toimintansa kaupungissa ei ollut lainkaan kauppaa, josta saisi ortodoksista kirjallisuutta. Me koimme tärkeäksi, että Suomen toiseksi suurimman seurakunnan jäsenet ja muut kirkosta kiinnostuneet voisivat helposti hankkia ortodoksisia kirjoja ja ortodoksista esineistöä. Hyvän hengellisen kirjallisuuden tarjonnan ajateltiin tukevan myös ortodoksisen teologian opiskelijoita, kertoo Pöyhönen.
Pian Joensuuhun syntyi kuitenkin uusi ortodoksista kirjallisuutta edustava kirjakauppa, Tsuppu. 
– Emme halunneet kilpailla toisen vastaavanlaisen liikkeen kanssa. Siksi laitoimme omat suunnitelmamme sivuun Tsupun aloittaessa toimintansa. Kun se lopetti, ajatus oman kaupan perustamisesta tuli uudelleen ajankohtaiseksi.
Filokalian perustamisen jälkeisinä vuosina ortodoksiseen kirjallisuuteen keskittyneet kirjakaupat ovat harventuneet ikävästi. Muutamia vuosia Joensuun Lampukan jälkeen sulkeutuivat myös Kuopion ja Helsingin Lampukat. Helsingissä sen tilalle tuli Valamon luostarin omistama Tuohus, mutta pian myös Tuohus luopui liiketilasta Helsingissä.
Nykyisin Suomessa toimii laskutavasta riippuen neljästä viiteen ortodoksista kirjallisuutta myyvää verkkokauppaa. Jos verkossa ostaminen ei miellytä, vaihtoehtoja on vain muutamia.
Valamon ja Lintulan luostareissa on molemmissa matkamuistomyymälä, jonka valikoimiin kuuluu myös kirjallisuutta. Tampereen ortodoksisen seurakunnan pääpyhäkön eteisessä on pieni viikonloppuisin avoinna oleva kauppa, jolla on hyllyssä suppea perusvalikoima ortodoksista kirjallisuutta.
Filokaliassa valinnanvaraa on enemmän. Lähes viisi kertaa Joensuun myymälää suuremman Lammin myymälän valikoimissa pyritään pitämään kaikki suomeksi julkaistu ja saatavissa oleva ortodoksinen kirjallisuus. Sen lisäksi hyllystä löytyy paljon englanninkielistä kirjallisuutta. Kirjojen lisäksi Filokaliasta löytyy myös kortteja, ikoneita, ristejä, rukousnauhoja, suitsuketta, tuohuksia ja ortodoksista kirkkomusiikkia.
Viime aikoina Filokalia on laajentanut toimintaansa myös kustantamon suuntaan kustantamalla muutamia omistajayhdistyksensä julkaisemia teoksia.
Kuva: Filokalia
22.11.2016