Vuoden työntekijäksi rovasti Rauno Pietarinen

Ajankohtaista | 15.05.2017

Ortodoksisen Kirkon Työntekijät ry:n jäsentapahtuma järjestettiin ensi kertaa Helsingissä.

Ortodoksisen Kirkon Työntekijät ry järjesti 15.5. Helsingissä yksipäiväisen jäsentapahtuman, joka kokosi noin 30 osallistujaa eri puolilta maata.

Tapahtuma alkoi rukouspalveluksella Kotikirkossa kello 10.30. Työmarkkinakatsauksesta vastasivat Kirkon Alat ry:n toiminnanjohtaja Paula Aaltonen ja lakimies Anna-Maria Numminen. Palvelukeskuksen johtaja Sirpa Koriala kertoi osallistujille kirkon ajankohtaisista kuulumisista – esimerkiksi kirkon työhyvinvointihankkeen etenemisestä. Esille nousi myös syksyllä alkava neuvottelukierros uudesta työehtosopimuksesta.

Vuoden työntekijä -titteli jaettiin nyt jo neljättä kertaa. Ehdotuksia tuli  viimevuotiseen tapaan runsaasti ja huomionosoituksen saajan valitsi jälleen Ortodoksisen Kirkon Työntekijät ry:n hallitus.

Vuoden työntekijää ei valita äänimäärän, vaan perustelujen mukaan. Tänä vuonna hallitus muisteli Ortodoksisten pappien liiton, Ortodoksisten kanttorien liiton ja Ortodoksisen Kirkon Työntekijöiden viime syksynä yhdessä järjestämiä opintopäiviä, joilla korostettiin lähetysnäyn tärkeyttä kirkon työssä.

Vuoden työntekijäksi valittiin Lapin seurakunnan toinen pappi, rovasti Rauno Pietarinen Ivalosta. Huomionosoitus meni näin toista kertaa peräkkäin Oulun hiippakuntaan.

Ennen Lapin seurakuntaan siirtymistään Ortodoksisen seminaarin johtajana toiminut isä Rauno on pitkän ja merkittävän työuransa aikana osoittanut poikkeuksellista paneutumista kirkon sisä- ja ulkolähetystyöhön. Hän on esimerkiksi ollut mukana rakentamassa yhteyksiä Itä-Afrikkaan Filantropia ry:n kanssa ja etsinyt aktiivisesti uusia tapoja ortodoksisen kirkon opetuksen levittämiseen täällä Suomessa.

Isä Raunoa on siunattu poikkeuksellisilla opettajan ja puhujan lahjoilla. Viime vuosina hän on ryhtynyt innovatiivisesti ja ennakkoluulottomasti etsimään uusia kirkollisen opetuksen muotoja. Lapin seurakunnassa varsin yksinäistä työtä tekevä pappi on käynyt rohkeasti pitkien välimatkojen tuottaman haasteen kimppuun ja käynnistänyt kirkkomme historian ensimmäisen verkko-opetushankkeen. Tulevana syksynä kokeilu saa jatkoa, kun Lapin seurakunnassa käynnistyy verkossa toteutettava katekumeenikurssi. Lisäksi isä Rauno on ryhtynyt tuottamaan lyhyitä opetuspuheita omalle YouTube -kanavalleen: https://www.youtube.com/user/rpietarin

Isä Rauno ei ollut paikalla Helsingissä ja otti tiedon valinnasta vastaan puhelimitse. Odottamaton tunnustus toi liikutuksen pintaan.

Vuoden työntekijä -äänestyksestä on tullut muutamassa vuodessa tärkeä osa kirkkomme elämää.

– Olemme saaneet tästä aivan valtavasti hyvää palautetta. Tämä opettaa meitä huomioimaan toistemme vahvuuksia ja onnistumisia aivan uudella tavalla ja juurruttaa maanlaajuiseen työyhteisöömme kiittämisen ja kehumisen kulttuuria, kertoo Ortodoksisen kirkon työntekijät ry:n puheenjohtaja Ilona Lehmus.

Seuraavan kerran äänestetään ensi keväänä. Äänestystä myös muokataan palautteen mukaan: ensi kerralla äänestykseen voivat osallistua myös ne kirkon työntekijät, jotka eivät kuulu ammattiliittoon. Kevään 2018 jäsentapahtuma järjestetään Tampereella.

Helsingin tapahtumassa järjestettiin myös Ortodoksisen Kirkon Työntekijät ry:n vuosikokous, jossa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Hallituksen jäsenistä kaksi oli erovuorossa. Vuosiksi 2017–2019 hallitukseen valittiin pastori Tommi Kallinen ja järjestösihteeri Annakaisa Leussu.

Teksti: Maria Hattunen