Aika muistaa heitä, jotka eivät päässeet perille

Ajankohtaista | 13.06.2017

YK:n nimeämää Maailman pakolaispäivää vietetään jälleen 20. kesäkuuta. 

Veneitä Välimerellä

Euroopan kirkkojen konferenssin (Conference of European Churches, CEC) yleiskokous kutsuu Euroopan kirkkoja muistamaan mailman pakolaispäivän edellä rukouksin kaikkia niitä, jotka ovat menehtyneet pakomatkalla Eurooppaan.

Vuoden 2000 jälkeen yli 30 000 pakolaista on kuollut tavoitellessaan turvallista ja ihmisarvoista elämää Euroopassa – heistä kolmannes vain kolmen viimeisen vuoden aikana.

Valtaosa menehtyneistä on hukkunut Välimereen, mutta monet ovat myös tukehtuneet kuoliaiksi täyteen sullotuissa kuorma-autoissa ja laivoissa. Kaikkien kohtalosta ei tiedetä mitään.

Kristityt eri puolilla Eurooppaa ovat tarjonneet perille päässeille pakolaisille hätämajoitusta, ruokaa ja materiaalista apua. Kirkot ovat myös kampanjoineet entistä turvallisempien tuloreittien puolesta.

Maailman pakolaispäivän edellä kirkot eri puolilla Eurooppaa muistavat omilla tavoillaan niitä, joita käytännön apu ei enää tavoita. Tänä vuonna Euroopan kirkkojen konferenssi suosittelee muistelupäiväksi pakolaispävää edeltävää sunnuntaita (18.6.).