Pietarin ja Paavalin kirkko Haminassa täyttää 180 vuotta

Ajankohtaista | 19.06.2017

Seurakunnan juhlaohjelmassa on jumalanpalvelusten lisäksi mm. seurakunnan historiaa valottavia luentoja.

Haminan seurakunnan pääpyhäkkö

Haminan seurakunnan pääpyhäkkö, vuosina 1832–1837 rakennettu ja keväällä 1837 käyttöön vihitty Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko täyttää 180 vuotta.

Kirkko rakennettiin aikanaan sotilaskirkoksi ja se palveli tässä tehtävässä 1900-luvun alkuun saakka. Sotilaille ja siviileille oli kirkkoon omat sisäänkäyntinsä ja sisätilatkin oli jaettu aidalla niin, että siviileille oli kirkossa oma paikkansa.

Kirkko ei ole ensimmäinen Haminaan valmistunut ortodoksinen pyhäkkö. Ensimmäinen pyhille apostoleille Pietarille ja Paavalille pyhitetty kirkko valmistui nykyisen Reserviupseerikoulun kentän itälaidalle jo vuonna 1744. Puinen kirkko purettiin ja sen tilalle rakennettiin hirsinen kirkko vuonna 1785. Tämä kirkko purettiin vuonna 1830.

Lisäksi Haminasssa on sijannut 1700-luvun lopulla myös kaksi pienempää sotilaskirkkoa.

Kirkon 180-vuotispraasniekkaa juhlitaan seurakunnassa useamman päivän ajan. Praasniekkaohjelma tarjoaa kaikille kiinnostuneille tilaisuuden tutustua monin eri tavoin ortodoksisen kirkon ja seurakunnan vaiheisiin Haminassa.

Tiistaina 27.6. kello 17 Haminan Trapesassa (Isoympyräkatu 20) avataan valokuvanäyttely, jonka yhteydessä on esillä myös kirkollista esineistöä. Avajaisten jälkeen Marja-Leena Tamminen esitelmöi otsikolla Ortodoksinen Hamina.

Keskiviikkona 28.6. kello 16 toimitetaan parastasis Haminan hautausmaalla. Kello 17 toimitetaan Trapesassa rukoushetki, jonka jälkeen kuullaan FT Olga Sipolan luento Ortodoksinen koulu Haminassa. Illan päätteeksi Konevitsakvartetti esiintyy kirkossa.

Torstaina 29.6. – apostolien juhlapäivänä – vietetään praasniekan pääjuhlaa Pietarin ja Paavalin kirkossa. Päivä alkaa kello 9.30 pienellä vedenpyhityksellä ja piispan vastaanotolla. Metropoliitta Ambrosius toimittaa liturgian yhdessä muun papiston kanssa kello 10. Palveluksen jälkeen kirkkokansa siirtyy ristisaatossa Haminan torille. Päiväjuhla Simeon-salissa alkaa kello 13.

Perjantaina 30.6. kello 12 toimitetaan jälleen rukoushetki Trapesassa. Sen jälkeen Vladimir Sokratilin luennoi Johannes Kronstadtilaisesta.

Trapesassa esillä olevaan näyttelyyn voi tutustua vielä lauantaina 1.7. kello 10–16.