Pyhä Paisios Athosvuorelainen 12. heinäkuuta

Kirkkovuosi | 11.07.2017
Pyhän Paisios Athovuorelaisen ikoni

Lintulan luostari on julkaissut suomeksi kaksi osaa pyhän opetuksia käsittelevästä kirjasarjasta.

Keskiviikkona 12. heinäkuuta kirkko muistelee tammikuussa 2015 pyhien joukkoon luettua Paisios Athosvuorelaista. Kappadokian Farasassa vuonna 1924 syntynyt ja 12. heinäkuuta vuonna 1994 kuollut isä Paisios kilvoitteli pitkään Athosvuorella.

Pyhän käytännönläheiseen opetukseen voi tutustua myös suomeksi. Lintulan luostari on julkaissut suomeksi kaksi osaa Surotin nunnaluostarin julkaisemasta isä Paisioksen opetuksia esittelevästä sarjasta. Vuonna 2015 ilmestyi teos Kristityn kilvoitus: Hyveet ja paheet ja vuonna 2016 teos Rukouksesta.

Kristityn kilvoitus – hyveet ja paheet käsittelee hengellisen elämän perusasioita. Paheista tulevat käsitellyiksi muun muassa itserakkaus, ylpeys ja tuomitseminen. Hyveistä nousevat esille erityisesti nöyryys, rakkaus, jalomielisyys ja aulius. 

Rukouksesta käsittelee rukousta monelta kannalta. Esille nousevat rukouksen esteet, esirukous, Jumalanäidille ja pyhille ihmisille suunnattu rukous, Jeesuksen rukous, kirkon jumalanpalveluselämä ja Jumalan ylistäminen. Kirjan sivuilta löytyy raikkaita vastauksia moniin kysymyksiin, joita väistämättä nousee rukouksen tiellä kulkijan mieleen.

Suomeksi on saatavilla myös kooste saman kirjasarjan kolmesta ensimmäisestä osasta (Pyhän Vuoren vanhus Paisioksen opetuksia, Kirjapaja 2004).

Kuva: Lintulan luostari