Muutosvalmennusta kirkkoherroille

Ajankohtaista | 23.02.2018

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan kirkkoherrat kokoontuivat 19.2. ensi kertaa muutosvalmennukseen.

Kirkollishallitus käsitteli 13.2. pidetyssä istunnossaan Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakuntien antamat lausunnot hiippakunnan seurakuntarakenteen kehittämistoimista ja päätti jatkaa selvitysprosessia niiden pohjalta. Samalla kirkollishallitus päätti nimittää hankkeelle selvitysmiehen. Arkkipiispan esitys selvitysmiehelle annettavasta toimeksiannosta sekä selvitysmiehen valinta tulee kirkollishallituksen päätettäväksi kesäkuun istunnossa. Selvitysmies tutkii tehdyn esityksen ja tekee oman ehdotuksensa hankkeen jatkotoimista kirkollishallitukselle keväällä 2019.
 
Tavoite oli kirkolliskokouksen linjauksen mukaisesti se, että uusien seurakuntien toiminta käynnistyy Kuopion ja Karjalan hiippakunnassa 1.1.2020 alkaen. Kirkollishallituksen kollegio edellytti helmikuun kokouksessaan, että prosessin tulee edetä myös muissa hiippakunnissa.
 
Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakuntien kirkkoherrat aloittivat Joensuun piispa Arsenin kutsumana muutosvalmennuksen, jonka kirkon keskusrahasto kustantaa. Ensimmäisellä valmennuskerralla kirkkoherrat, palvelukeskuksen johtaja Sirpa Koriala ja piispa Arseni keskustelivat ohjatusti muutoksen johtamisesta seurakunnassa. Kirkkoherrat osallistuvat muutosvalmennukseen myös maalis- ja huhtikuussa. Seuraavassa vaiheessa siihen osallistuu myös henkilöstö.
 
Muutosprosessi etenee seuraavaksi siten, että kirkkoherrat kokoontuvat nelosten (Joensuu, Ilomantsi, Taipale, Nurmes) ja viitosten (Kuopio, Iisalmi, Saima, Jyväskylä, Rautalampi) alueilla valmistelemaan muutosta ja pohtimaan sen vaikutuksia käytännössä.
 
Muutosprosessin etenemisestä ja tiedottamisesta vastaa arkkipiispan asettama ohjausryhmä, johon kuuluvat kirkkoherrat Timo Honkaselkä, Tuomas Järvelin, Ioannis Lampropoulos ja Timo Mäkirinta.
Seurakuntakentän muutos koskee koko kirkkoa ja se tulee etenemään myös muissa hiippakunnissa.