Oulun hiippakunta mukaan seurakuntakentän muutokseen

Ajankohtaista | 19.03.2018

Rovaniemellä 16.–18.3. järjestettyjen hiippakuntapäivien teemana olivat muutoksen mahdollisuudet.

Vuoden 2017 kirkolliskokous päätti, että seurakuntarajat ja -rakenteet arvioidaan ja muutetaan tarvittaessa koko kirkon tasolla vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteena ovat suuremmat hallinnolliset yksiköt ja lakisääteisen hallinnollisen toiminnan keskittäminen sekä resurssien ja huomion suuntaaminen hengelliseen perustyöhön. Vastuu toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta on paikallistasolla, esimerkiksi kappeliseurakunnilla.

Kuopion ja Karjalan hiippakunnassa muutosselvitys on liikkeellä. Nyt mukaan liittyi Oulu, kun metropoliitta Elian koolle kutsumana hiippakunnan työntekijät pohtivat kirkolliskokouksen linjauksen vaikutuksia omassa hiippakunnassaan. Muutoksen tilannetta ja taustoja valotti palvelukeskuksen johtaja Sirpa Koriala.

Metropoliitta Elia nimitti muutosta varten ohjausryhmän, johon kuuluvat Oulun kirkkoherra Marko Patronen, Kajaanin kirkkoherra Jyrki Penttonen, Vaasan kirkkoherra Andrei Sõtšov ja Lapin kirkkoherra Jaakko Vainio.

Päätöksiä uusista seurakunnista, niiden alueista tai määrästä ei ole vielä tehty. Ohjausryhmän tehtävänä on kevään kuluessa selvittää erilaisia vaihtoehtoja yhteistyössä esipaimenen ja seurakuntien kanssa. Ohjausryhmän tehtävänä on vastata muutoksen etenemisestä sekä viestinnästä. Ryhmä kuulee tarvittaessa asiantuntijoita.

Varsinaiset päätökset tehdään kaikkien hiippakuntien osalta kirkollishallituksessa. Tavoitteena on uusien seurakuntien toiminnan käynnistyminen 1.1.2020 alkaen.

Muutoksen tavoitteena on aktivoida ja vahvistaa paikallisyhteisöjen toimintaa sekä päivittää seurakuntarakennetta vastaamaan nykytilannetta. On tärkeää, että kirkon toiminta säilyy elinvoimaisena tulevaisuuden Pohjois-Suomessa. Oulun hiippakunta toimii myös saamelaisalueella, jonka tulevaisuus nähtiin yhdeksi tärkeäksi painopisteeksi hiippakunnassa.