Turussa juhlitaan 50-vuotiasta kuoroa 9.–10.2.

Tapahtuma | 28.01.2019
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Turun ortodoksisen kirkon kuoro viettää juhlaviikonloppua laulamalla vigiliassa ja liturgiassa otteita kuoron uudesta ohjelmistosta.

Kirkkolaulajan nuotit

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Pekka Torhamo siirtyi Hämeenlinnan ortodoksisesta seurakunnasta Turun ortodoksisen seurakunnan kanttoriksi. Tästä alkoi seurakunnan nykymuotoinen kuorotoiminta.

Turussa vuonna 1938 syntynyt Pekka Torhamo valmistui ortodoksisen kirkon kanttoriksi vuonna 1959. Hän oli kolmannen polven kirkkomuusikko, joka jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen ortodoksiseen kirkkomusiikkiin niin kuoronjohtajana kuin säveltäjänä ja sovittajanakin. Director cantus –arvonimen Torhamo sai vuonna 1977. Vuonna 1992 Suomen arvostelijain liitto antoi hänelle tunnustuspalkinnon pitkäaikaisesta, valtakunnallisesti merkittävästä kulttuurityöstä.

Turun ortodoksisen kirkon kanttorina ja Turun ortodoksisen kirkon kuoron johtajana elämäntyönsä tehnyt Pekka Torhamo siirtyi tuonilmaisiin elokuussa 2009. Hänen työtään Turussa jatkaa dir.cant. Pasi Torhamo.

Kuoron taival on ollut vivahderikas, kertoo Pasi Torhamo.

– Pekan aloittaessa työskentelyn vuoden 1969 alussa kuoro oli sekä toimintansa että tasonsa puolesta sen ajan tyypillinen kokoonpano. Pekalla oli kuitenkin visio. Hän unelmoi heti alusta saakka valtavirrasta poikkeavasta kirkkomusiikista ja nuorekkaasta, raikkaasti soivasta ja kamarikuoromaisesta ryhmästä.

Unelman tiellä oli kuitenkin pari nykykuoroillekin tuttua ongelmaa. Kuoron ikäjakauma oli varsin korkea ja nuorempia laulajia oli vaikea saada mukaan.

– Pekka hakeutui laulamaan paikalliseen kamarikuoro Melokseen, joka oli musiikillisesti selvästi kirkkokuoroa parempi. Hän sai muutaman laulajan innostumaan ortodoksisesta kirkkomusiikista ja näin kirkkokuoron profiili nuortui. Pian kuoroon alkoi virrata uusia laulajia muualtakin.

Näin alkoi pitkäjänteinen työ kuoron kehittämisen parissa. Pasi Torhamo toteaa, että työskentelyn perusperiaatteet ovat sittemmin säilyneet hyvin samankaltaisina.

–Jos kuoro halutaan pitää iskukykyisenä ja tasokkaasti laulavana ryhmänä, työskentelyn on oltava aina yhtä periksiantamatonta. Jumalanpalvelustenkin aikana puututaan välittömästi rytmi-, sointi- ja puhtausongelmiin – joskus väsymiseenkin saakka. Näin laulajat tietävät jo laulamaan tullessaan, että suusta ei voi päästää "mitä tahansa", vaan he asennoituvat jo lähtökohtaisesti niin, että jokaiseen jumalanpalvelukseen suhtaudutaan laulullisesti kuin konserttiin. Tärkeää on tietysti myös pitää aina pilke silmäkulmassa ja huumori mukana tekemisessä – nämä ovat merkittäviä yhteenkuuluvuutta lisääviä ja jaksamista tukevia asioita.

Turun ortodoksisen kirkon kuorolla onkin maine varsin tiiviinä ja hyvin yhdessä viihtyvänä kuorona. Kuorossa lauletaan tyypillisesti pitkään – jopa vuosikymmeniä. Laulajien sitoutuminen ja pysyvyys ovat hienoja tekijöitä, kun tehdään pitkäjänteistä työtä. Nämä samat ilmiöt tuovat kuoron toimintaan kuitenkin myös haasteita, sillä ne vaikuttavat kuoron ikärakenteeseen.

– Kun itse tulin Pekan jälkeen kanttoriksi Turkuun vuonna 2002, kuoron ikärakenne oli jo noussut korkeahkoksi ja nuorempien laulajien pyrkiminen kuoroon alkoi tyrehtyä. Niinpä perustin muutamia vuosia myöhemmin seniorikuoron, joka tarjoaa vanhemmille laulajille mahdollisuuden jatkaa kirkkolaulun parissa. Seniorikuoro osallistuu pääosin arkipäivien jumalanpalveluksiin ja laulaa viikonlopun palveluksissa noin kerran kuussa, lomakausina tiiviimmin. Haluan tässä yhteydessä kiittää seniorikuoroa hyvästä työstä: panoksenne on seurakunnassa ratkaisevan tärkeä erityisesti arkipäivien jumalanpalvelusten osalta. Ratkaisu on ollut muutenkin toimiva, sillä kuoroon alkoi taas tulla nuoria laulajia.

Juhlakonsertin sijaan Turun ortodoksisen kirkon kuoro juhlaa valmistelemalla lauantain vigiliaan ja sunnuntain liturgiaan ohjelmiston, jolla pyritään tekemään jumalanpalveluksista mahdollisimman juhlalliset.

– Kuoro on harjoitellut puolentoista vuoden ajan uutta ohjelmistoa, joka sisältää mm. huomattavan määrän Viktor Kalinnikovin (1870–1923) tuotantoa, jota ei tietääkseni ole suurelta osin Suomessa laulettu. Näitä säveliä kuullaan sekä vigiliassa että liturgiassa. Vigiliassa kuullaan lisäksi mm. Sergei Rahmaninovin Vigiliasta tuttu Iloitse, Jumalanäiti –veisu, jonka eräs entinen kuorolainen pyysi meitä laulamaan.

Juhlaliturgian jälkeen kuoro tarjoaa seurakuntasalilla ruoan.

– Kuoron puolesta toivotan kaikki tervetulleeksi juhlaviikonloppumme jumalanpalveluksiin marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkkoon!

Vigilia alkaa lauantaina 9.2. kello 18, liturgia sunnuntaina 10.2. kello 10.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Turun ortodoksisen kirkon kuoro