Etiopian ortodoksinen kirkko -seminaari Sofiassa 11.5.

Tapahtuma | 07.05.2019
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Avoimeen ja maksuttomaan seminaariin voi ilmoittautua 10.5. saakka.

Debre Amin Abune Tekle Haymanotin seurakunta, Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö, Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Helsingin metropoliittakunnan säätiö järjestävät yhdessä seminaarin, jossa tutustutaan Etiopian orientaaliortodoksiseen kirkkoon.

Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa Kulttuurikeskus Sofiassa järjestettävän seminaarin teemoja ovat mm. luostarielämä Etiopiassa, Neitsyt Maria ge’ez –runotraditio sekä Lalibelan kalliokirkot. Kello 12.30 alkava seminaari huipentuu kello 17.30 alkavaan laulaja Sosina Gebre Eyesuksen konserttiin.

Seminaaripäivän ohjelma

12:30 Seminaarin avaus, isät Lema Besufekad ja Lasarus Jalonen

12:35 Etiopialainen luostari, Tohtoriopiskelija Arega Getaneh, MSc (Università degli Studi di Brescia/UNIBS, Italy/Spain, Holy Trinity Theological College, Ethiopia). Huom! Tämä luento on englanniksi.

13:20 Neitsyt Maria -runotraditio, Tutkija Niilo Honkanen
Emerituskirkkoherra Niilo Honkanen on asunut pitkään Etiopiassa ja Australiassa evankelisluterilaisen kirkon työssä. Hosainessa, Etiopiassa hän oli käynnistämässä pappisseminaaria ja opetti siellä kirkkohistoriaa, eksegetiikkaa ja kulttuuri-antropologiaa vuosina 1997–99. Hän viimeistelee parhaillaan käännöstä Neitsyt Marian kukkaisrunokokoelmasta ge’ezistä suomen kielelle.

14:05 Väliaika. Debre Amin Abune Tekle Haymanotin kirkon sunnuntaikerho esittää Pyhän Yaredin hymnejä. Sofian terassilla on tarjolla etiopialaisia herkkuja ja vastapaahdettua kahvia kohtuuhintaan.

14:30 Ortodoksisen Tewahedo-kirkon liturgia, tohtori Maija Priess
Maija Priess opettaa Hampurin yliopistossa ge’ezin (Etiopian kirkon liturginen kieli) ja amharan kieltä. Hän on opiskellut Hampurissa pääaineenaan etiopistiikka ja tehnyt filosofian maisterin tutkinnon vuonna 2001 gradunsa aiheena Tulisymboliikka etiopialaisissa liturgisissa teksteissä. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 2006. Väitöskirja Etiopialainen Krysostomos-liturgia on ilmestynyt suomeksi vuonna 2010.

15:15 Lalibelan Kalliokirkot, arkkitehti Kari Silfverberg
Kari Silfverberg on arkkitehti, ympäristöasiantuntija ja järjestöaktiivi (mm. Suomi–Etiopia seura). Hän on opettanut Addis Ababan yliopistossa arkkitehtiosastolla ja työskennellyt Etiopiassa useissa kehitysyhteistyöhankkeissa 1980-luvulla. Hän on ollut mukana Lalibelan kalliokirkkojen kunnostustyössä 1993.

16:00 Kysymyksiä ja keskustelua

16:30 Seminaariosuuden päätös

16:30–17.30 Väliaika, vapaata seurustelua. Sofian terassilla on tarjolla etiopialaisia herkkuja ja vastapaahdettua kahvia kohtuuhintaan. Myös Sofian aulabaarista voi ostaa pientä purtavaa ja virvokkeita (A-oikeudet).

17:30 Begena Mezmur -konsertti, Sosena Gebre Eyesus (Belgia)
Begena-soitin tunnetaan myös nimellä Daavidin harppu ja se edustaa ikivanhaa musiikkitraditiota. Sosena Gebre Eyesus on tunnettu begenan soittaja ja soiton opettaja. Hänen musiikkiaan löytää mm. osoitteesta https://littleaxerecords.bandcamp.com/album/sosena-gebre-eyesus

Konsertti päättyy noin klo 19:00. Konsertin jälkeen on kyyditystä metroasemalle kyytiä tarvitseville.

Aamupäivällä ennen seminaaria Pyhän Viisaden kappelissa on mahdollisuus osallistua liturgiaan klo 10.30–12.00. Sofian ravintolassa on tarjolla buffet-lounasta klo 11.30–12.30 (hinta 16€, ennakkoilmoittautuminen).

Ilmoittautuminen 10.5. mennessä: reception@sofia.fi tai puh. 010 277 900. Ilmoitathan samalla, osallistutko lounaalle klo 12–13.