Kansainvälinen kirkkomusiikkikonferenssi Joensuussa 10.–16.6.

Tapahtuma | 08.05.2019
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Sekä esitelmät, Ortodoksisen seminaarin kirkossa toimitettavat jumalanpalvelukset että ohjelmaan sisältyvä konsertti ovat avoimia kaikille.

Palvelus seminaarin kirkossa

Joensuussa vuonna 2005 perustettu kansainvälinen ortodoksisen kirkkomusiikin yhdistys ISOCM ry (The International Society for Orthodox Church Music) järjestää Itä-Suomen yliopistolla jo kahdeksatta kertaa ortodoksisen kirkkomusiikin konferenssin. Tämänvuotinen konferenssi kokoaa yhteen 66 ortodoksisen kirkkomusiikin tutkijaa, laulajaa ja säveltäjää Euroopasta, Pohjois-Amerikasta, Aasiasta, Afrikasta ja Australiasta.

ISOCM ry. tunnetaan tieteellisesti korkeatasoisten kansainvälisten kirkkomusiikkikonferenssien järjestäjänä. Se on vuosien mittaan vakiinnuttanut roolinsa eri kansallisuuksia ja kirkollisia perinteitä yhdistävänä verkostona, jonka ytimessä on kulttuurien kohtaaminen ja niiden välisten raja-aitojen madaltaminen. Yhdistyksen toiminta nivoutuu luontevasti Itä-Suomen yliopiston teologian osaston tarjoamaan kirkkomusiikin koulutukseen ja tutkimukseen.

Vuoden 2019 konferenssin teemana on ”The Sounds of the Holy: From Manuscript to Performance” ja se keskittyy idän kirkon liturgiseen musiikkiin erityisesti sen esittämisen näkökulmasta. Esitelmissä käsitellään jumalanpalveluksen ja sen musiikillisen ilmaisun kokemuksia ja näihin liittyviä perinteitä historiassa ja tässä hetkessä. Monet esitelmistä valottavat kirkkolaulun nykyilmiöitä jumalanpalveluselämästä kirkkomusiikin levytyksiin, tyylirajoja rikkoviin konsertteihin ja teknologisiin apuvälineisiin asti.

Konferenssin esitelmät järjestetään Itä-Suomen yliopistossa teologian osastolla ja ne ovat avoimia yleisölle. Tieteellisen annin ohella osallistujilla on avoin pääsy venäläisen barokkilaulun työpajaan, jota ohjaa lauluyhtye Uzorika Varvara Kotovan johdolla. Venäläistä vanhaa musiikkia esittävä lauluyhtye Uzorika konsertoi maanantaina 10.6.2019 klo 18 Joensuun evankelisluterilaisessa kirkossa. Konsertti on osa konferenssin ohjelmaa ja avoin yleisölle (käsiohjelma 10 €).

Konferenssin ohjelmaan kuuluu perinteiseen tapaan myös Ortodoksisen seminaarin kirkossa toimitettavia jumalanpalveluksia. Luonnollisesti kaikille avoimet palvelukset ovat yleensä tarjonneet tilaisuuden kuulla hienoa, useampaa eri perinnettä edustavaa kirkkolaulua. Jumalanpalvelusaikataulu löytyy konferenssiohjelmasta: https://www.isocm.com/2019-schedule

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuu keskiviikkoillan ehtoopalvelukseen ja isännöi sen jälkeen kirkon puolesta konferenssiin rekisteröityneille vieraille suunnattua vastaanottoa Ortodoksisen seminaarin tiloissa.

Konferenssin pääsivu: https://www.isocm.com/2019conference