Vironkielinen bysanttilainen laulu vahvistuu

Ajankohtaista | 29.05.2019

Saarenmaalla sijaitsevan pyhän Johannes Edelläkävijän skiitan sisaristo työskentelee tiiviissä yhteistyössä pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen kanssa.

Laulajat yhteiskuvassa

Viron Saaremaan pyhän Johannes Edelläkävijän skiitalla järjestettiin 24.–26.5.2019 bysanttilaisen laulun kurssi, jonka opettajana toimi suomalaissyntyinen pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen. Kymmenkunta virolaisopiskelijaa tutustui bysanttilaisen neumikirjoituksen saloihin ja harjoitteli yhdessä skiitan sisariston kanssa bysanttilaisten veisujen laulamista viron kielellä.

Ehtoopalveluksissa osallistujilla oli mahdollisuus kuulla sisariston veisaamia bysanttilaisia hymnejä viroksi ja kreikaksi, ja sunnuntaina 26.5. isä Damaskinos toimitti skiitan pääkirkossa liturgian, jonka kurssilaiset ja sisaristo lauloivat kokonaisuudessaan bysanttilaisin sävelmin viron kielellä.

Koko kurssin ajan läsnä jumalanpalveluksissa oli myös Tarton piispa Elias. Paikallisen hiippakunnan esipaimen, Pärnun piispa Aleksanteri, oli niin ikään antanut tapahtumalle siunauksensa.

Skiitan sisaristo on jo vuosien ajan yhteistyössä isä Damaskinoksen kanssa työskennellyt vironkielisen bysanttilaisen laulun edistämisen hyväksi laatimalla vironkielisiä sovituksia niin bysanttilaisella neumi- kuin länsimaisella nuottikirjoituksellakin. Yhteisön johtaja, sisar Theofili, kiitti tapahtuman päätteeksi Jumalaa tästä ensimmäisestä vironkielisen bysanttilaisen laulun kurssista, ilmaisi tyytyväisyytensä kurssin innostuneesta ilmapiiristä sekä toivoi yhteistyön isä Damaskinoksen kanssa jatkuvan. Myös kurssilaiset ilmaisivat intonsa jatkaa bysanttilaisen laulun opintoja.

Tulevaisuudessa myös Suomen ja Viron välistä yhteistyötä bysanttilaisen musiikin hyväksi on tarkoitus syventää laajemminkin. Elokuulle 2020 suunnitellaan suomalais- ja virolaislaulajien yhdessä veisaamaa kokoöistä palvelusta bysanttilaisin sävelmin Saaremaan skiitalla. Tapahtumaa Suomen osalta organisoi Suomen bysanttilaisen musiikin seura.

Kuva: Peter Drobac