Pappien liiton syyspäivät Joensuussa 25.–26.9.

Tapahtuma | 24.09.2019
Tapahtuma alkaa
Tapahtuma päättyy

Opintopäivien puhujavieraaksi on kutsuttu Ekumeenisen patriarkan teologinen neuvonantaja, ylidiakoni John Chryssavgis.

Ortodoksisten pappien liiton syyspäivät järjestetään Joensuussa 25.–26.9. pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin praasniekan yhteydessä.

Pappien liiton vieraana on tänä vuonna Ekumeenisen patriarkaatin ylidiakoni John Chryssavgis. Chryssavgis on syntynyt Australiassa ja opiskellut teologiaa Ateenan yliopistossa ja New Yorkissa pyhän Vladimirin seminaarissa. Väiteltyään tohtoriksi Oxfordon yliopistosta hän on toiminut erilaisissa opetustehtävissä ympäri maailmaa.

John Chryssavgis toimii nykyisin Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen teologisena neuvonantajana ympäristökysymyksissä. Hänen uusin ympäristöteologiaan keskittyvä julkaisunsa, Creation as Sacrament – Reflections on Ecology and Spirituality, ilmestyi tänä vuonna. 

Isä Johnin ensimmäinen yleisölle avoin luento järjestetään Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella salissa AT100 keskiviikkona 25.9. kello 9.45 alkaen. Tässä luennossa isä John keskittyy pohtimaan juuri ympäristöteologiaan liittyviä kysymyksiä. Maailma katsoo silmästä silmään ekologista kriisiä, joka on Chryssavgiksen ajattelussa pohjimmiltaan hengellinen kriisi. Miksi ekologiasta ja ympäristöasioista on tullut ekumeenisen patriarkaatin yksi keskeisimmistä agendoista? Luennon otsikko on "A Christian Response to the Ecological Crisis: Creation Care in the Orthodox Church".

Chryssavgiksen uudemmat julkaisut ja opukset pohtivat primaattia, sen historiaa ja merkitystä tänä päivänä. Tulkintaa ohjaavat historialliset dokumentit ja kirkon pyhät kanonit. Kysymys kirkon primaatista on yksi kristikunnan arkaluontoisimmista asiakokonaisuuksista. Isä Johnin toinen luento papiston päivillä keskittyy juuri näihin teemoihin.

Syyspäivillä kuullaan myös kommenttipuheenvuoro läntisen osaston systemaatisen teologian professorilta Antti Rauniolta. Helsingin yliopistossa teologian tohtoriksi väitellyt Raunio on toiminut enimmäkseen tutkijana ja opetustehtävissä Helsingissä ja Joensuussa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat olleet mm. reformaatioteologian patrististiset vaikutteet, sosiaalietiikka, hermeneutiikka ja ekumeeninen teologia.