Kristus syntyy, kiittäkää!

Kirkkovuosi | 23.12.2019
Joulun ikoni

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon joulutervehdys.

Lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille, hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on suuri neuvontuoja, iankaikkinen isä, väkevä jumala, rauhan ruhtinas. Suuri on hänen valtansa, ja rauha on loputon Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnassaan.” Näillä sanoilla profeetta Jesaja ennusti tulevan messiaan, Kristuksen, elämän ja tehtävän.

Joulun vietto alkaa ortodoksisessa kirkoissa samaisen profeetta Jesajan kirjan 9. luvun laulamisella ja lukemisella. Jouluaattona kuulemme tekstin ”Kanssamme on Jumala… Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.” Teksti kertoo siitä, miten olemme jälleen löytämässä joulutähden johdattamana valon talven pimeyden keskelle. Vuosisatojen ajan kristillinen joulun odotus on ollut täynnä meille koittaneesta valosta kasvavaa kiitosta.

Kirkkomme tarjoaa monia kielikuvia siitä, mitä joulun salaisuuden ymmärtäminen ja osallisuus vaatii: Jumala tuli ihmiseksi, jotta ihminen voisi tulla jumalaiseksi. Näissä kielikuvissa on kyse jonkinlaisesta vaihtokaupasta, jota heijastaa sekin, miten jaamme lahjoja toinen toisillemme. Kristus vaihtoi omat rikkautensa meidän köyhyyteemme, jotta me rikastuisimme hänen köyhyydestään. Tässä siunatussa vaihtokaupassa saatava uusi elämä on kristinuskon keskeinen viesti.

Siunatussa vaihtokaupassa Jumala ei ole korvannut yhtä asiaa toisella, vaan hän näyttää meille vastakohtien yhdistymisen. Jos haluamme tulla osallisiksi Kristuksen herruudesta, se on tehtävä hänen esimerkkiään seuraten – palvelemalla toisia. Jos haluamme tulla osalliseksi Hänen vallastaan, on meidän seurattava häntä Hänen tiellään lempeydessä.

Joulun evankeliumi puolestaan kertoo, miten tietäjät ilmaantuvat paikalle etsien juutalaisten kuningasta, eikä Herodes ollut kovin tyytyväinen. Herodes ja koko Jerusalem olivat kuohuksissa. He ovat kuohuksissa, koska nyt on liikkeellä jotain aivan uutta. Jokin herää ikään kuin unesta: elämä alkaa kasvaa, ja maailma, meidän maailmamme alkaa natista liitoksissaan.

Joulu on kuninkuuden ja vallan juhla. Sen tunnusmerkkeinä eivät ole palatsi tai loisto vaan luola ja vaatimaton seimi. Ne kertovat kaiken olennaisen ensimmäisenä jouluna syntyneestä Kuninkaasta ja Hänen vallastaan. Tuon kuninkaan palatsi on seimi, jollaiselle löytyy paikka meidän jokaisen sydämessämme. Ottakaamme se vastaan ja tehkäämme kaikki voitavissa oleva, että olisimme ihmisiä lähimmäisillemme ja toisimme iloa surun ja valoa pimeyden keskelle. Muistakaamme myös niitä, joille ei riitä tilaa tämän maailman juhlapöydissä.