Katsaus vuoteen 2020

Ajankohtaista | 03.01.2020

Ristisaattovuoden suurtapahtumia ovat toukokuun kirkkolaulupäivät ja lokakuussa järjestettävät Kulmakivi -festarit.

Kuvituskuva lumilinnasta

Vuosi 2020 on kirkossamme ristisaattojen teemavuosi. Teemavuoden tapahtumatiedot päivittyvät seurakuntien aikataulujen tarkentuessa teemavuoden omalle teemasivulle: https://ort.fi/ristisaatto/

Alkanut vuosi on merkittävä kehitysvaihe kirkon rakenteiden kannalta. Tampereen seurakunta on siirtynyt 1.1. osaksi Oulun hiippakuntaa ja monissa seurakunnissa valmistellaan jo täyttä vauhtia uuteen seurakuntajakoon liittymistä vuoden 2021 alussa. Vaikka uudet seurakunnat aloittavat toimintansa vasta vuoden kuluttua, Helsingin hiippakunnassa juhlitaan uudistuksia jo tänä keväänä. Lappeenrannassa vietetään 19.1. Kaakkois-Suomen seurakunnan (nykyiset Lappeenranta, Kotka ja Hamina) juhlaa ja 2.2. juhlitaan Hämeenlinnan ja Lahden seurakuntien yhdistymistä Helsingin seurakunnan kanssa.

Vuosi 2019 antoi Suomen ortodoksiselle kirkolle kaksi uutta vuosittaista juhlapäivää, pyhien joukkoon liitettyjen pyhittäjä Johannes Valamolaisen ja tunnustaja ja marttyyri Johannes Sonkajanrantalaisen muistopäivät. Ensin mainitun muistopäivää (5.6.) juhlittiin ensi kertaa jo viime vuonna, mutta Johannes Sonkajanrantalaisen juhlaa vietetään Sonkajanrannalla ja eri puolilla Suomea 8.3. ensimmäistä kertaa. Molempien pyhien jumalanpalvelustekstit (ehtoo- ja aamupalvelus, liturgia ja akatistos) löytyvät kirkon sivuilta.

Pyhäköistä juhlavuotta viettää mm. Hangossa sijaitseva Pyhien apostolienvertaisten Vladimir Kiovalaisen ja Magdalan Marian kirkko, joka täyttää 125 vuotta. Juhlaa vietetään praasniekkapäivänä heinäkuussa. Valamon luostarissa vietetään luostarin Heinävedelle asettumisen 80-vuotisjuhlaa. Päätapahtumat sijoittuvat Kaikkien Valamon pyhien kirkon (kesäkirkon) praasniekan yhteyteen. Pyöreitä vuosia viettävät myös monet vuonna 1960 valmistuneet jälleenrakennuskauden pyhäköt.

Onnitteluihin on aihetta myös helmikuussa, kun Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos täyttää 80 vuotta (29.2.). Heinäkuun ensimmäisenä päivänä tulee puolestaan kuluneeksi kymmenen vuotta Nikean metropoliitta Johanneksen kuolemasta.

Vuonna 2020 järjestetään kaksi kirkollista suurtapahtumaa.

Joensuussa järjestetään15.–17. toukokuuta 19. valtakunnalliset kirkkolaulupäivät otsikolla Koko maa laulaa sinun kiitostasi. Kuorot voivat ilmoittautua mukaan tammikuun loppuun saakka. Kaikille ortodoksisen kirkkomusiikin ystäville suunnatun tapahtuman ohjelmaan voi tutustua sen omilla sivuilla: https://ort.fi/klp/

Jyväskylässä järjestetään 2.–4.10. ortodoksisten nuorten oma festivaali, Kulmakivi. Jumalanpalvelusten, toimintapisteiden, elämysten ja yhteisen hauskanpidon täyttämän tapahtuman alaikäraja on 12 vuotta. Ilmoittautuminen alkaa keväällä Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n sivuilla ja lisätietoa päivitetään ohjelman tarkentuessa tapahtuman omalle sivuille: https://onl.fi/kulmakivi/

Paastokevät alkaa kirkossa helmikuun lopulla. Suuren paaston lähestyminen alkaa 26.1. Sakkeuksen sunnuntaista. Bliniviikko osuu viikolle 8 ja sovintosunnuntaita vietetään 23. helmikuuta. Herran pääsiäistä juhlitaan 12. huhtikuuta. Yleisradio radioi ja televisioi pääsiäisyön aamupalveluksen ja liturgian Uspenskin katedraalista Helsingistä. Lähetys alkaa Yle TV 1 -kanavalla ja Yle Radio 1 -kanavalla kello 23.55.

Ortodoksisen teologian opinnoista kiinnostuneiden on hyvä muistaa, että tämän kevään yhteishaussa (18.3.–1.4.) ei voi hakeutua suorittamaan kandidaatin ja maisterin tutkintoa, vaan haku on suunnattu vain maisteritutkintoa suorittaville tai niille, jotka ovat suorittaneet 60 opintopistettä ortodoksisen teologian opintoja esimerkiksi avoimen yliopiston kautta. Teologian ja kirkkomusiikin maisteriopintoihin otetaan molempiin kolme uutta opiskelijaa, ns. muiden reittien opiskelupaikkoja on haussa myös kolme. Kandidaatin ja maisterin tutkintoa suorittamaan voi hakeutua seuraavan kerran vasta keväällä 2021. Maisterihaku tarjoaa esimerkiksi oman toimen ohessa pappina tai diakonina toimiville tilaisuuden hankkia kelpoisuuden kirkon toimiin. Mikäli suoritettuna on soveltuva aiempi korkeakoulututkinto, maisteriopinnot voi suorittaa noin kahdessa vuodessa. Jos opintoja on aloittamassa aivan alusta, kannattaa muistaa myös avoimen yliopiston tarjoamat mahdollisuudet. Lisätietoja: opintopolku.fi

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill vierailee Suomessa 5.–7. toukokuuta. Vierailu toteutuu Suomen evankelis-luterilaisen, ortodoksisen ja katolisen kirkon yhteisestä kutsusta. Edellisen kerran Venäjän ortodoksisen kirkon päämies on vieraillut Suomessa vuonna 1994.

Kesäkuukaudet ovat jälleen praasniekkojen ja tänä vuonna erityisesti ristisaattojen aikaa. Kesäkuussa katsotaan kuitenkin myös tulevaisuuteen, kun kirkolliskokousedustajat kokoontuvat Kuopiossa yhteiseen seminaariin (5.–6.6.). Vuoden 2020 kirkolliskokous järjestetään Valamon luostarissa 23.–25. marraskuuta.

Heinäkuussa (13.–17.7.) kirkko osallistuu ensi kertaa Porissa järjestettävään vaikuttajatapaamiseen, SuomiAreenaan. Kaikki kirkkomme toimessa olevat piispat osallistuvat tapahtumaan ja tapaavat erilaisten sidosryhmien edustajia ja vahvistavat kirkon yhteistyöverkostoja.

Teksti: Maria Hattunen