Peloista toivoon

Ajankohtaista | 13.02.2020

Helsingissä 9.2. järjestetyssä kansainvälisessä seminaarissa pohdittiin, miltä tulevaisuus näyttää kristillisestä näkökulmasta.

Arkkipiispa Leo, metropoliitta Polycarpus ja muuta papistoa

Pyhän Iisak Niniveläisen kansainvälinen ortodoksinen yhteisö järjesti sunnuntaina 9.2. Helsingissä seminaarin ”Hopes and Fears: a Christian vision of the future”. Päivä alkoi Liisankadun Kotikirkossa toimitetulla syyrialais-ortodoksisella liturgialla. Palveluksen toimitti Hollannista Suomeen saapunut metropoliitta Polycarpus. Myös Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo oli läsnä palveluksessa ja sitä seuranneessa seminaarissa.

Tapahtumaan odotettiin kaiken kaikkiaan noin 40:ää osallistujaa, mutta paikalle saapui järjestäjien iloksi lähes kaksinkertainen määrä ihmisiä. Palveluksen jälkeen tarjolla ollut irakilainen lounas nautittiinkin iloisen kaoottisissa tunnelmissa.

Lounaan jälkeen metropoliitta Polycarpus luennoi otsikolla ”Kristinuskon tulevaisuus Euroopassa”. Metropoliitta kertasi kristinuskon vaiheita Euroopassa ja nosti esiin syitä, joiden vuoksi uskonto ja uskonnolliset perinteet ovat joutuneet marginaaliseen asemaan. Pääsyynä hän piti sitä, että uskonnon sijaan nykyihmisen maailmankuva rakentuu pitkäti taloudellisten kysymysten varaan. Taloudesta on tullut oman aikamme ”hallitseva tarina”, kun taas uskonto sekä uskonnollinen kieli ja perinteet käyvät ihmisille yhä vieraammiksi. Kirkoilta tämä edellyttää kykyä löytää ja kohdata ihmiset heidän omassa arjessaan. 

Metropoliitta esitteli kuulijoille myös syyrialais-ortodoksista kirkkoa ja sen asemaa Euroopan uskonnollisessa kentässä. 

Seminaarin toisena puhujana oli professori Mikael Fortelius, jonka aiheena oli "Pitääkö tulevaisuutta pelätä?". Hän auttoi ymmärtämään ilmastonmuutoksen kovia faktoja ja pohti kirkon tehtävää toivon antajana tilanteessa, jossa paluuta entiseen ei ole.

Ohjelman päätteeksi musiikin opiskelija ja uskontodialogitoimija Alevtina Parland otti yleisönsä mukaansatempaavalla tarinallaan ja haastoi miettimään erilaisten ihmisten huomioon ottamista (inclusivity) kirkossa, sukupuolesta ja ihnoväristä alkaen. Ohjelmaan kuului myös suomalais-irakilaista kansanmusiikin improvisointi-iloittelua Sanna Salmenkallion ja Ali Saadin esittämänä.  

Yhteisön puheenjohtaja Rebecca Carp veti sulavasti keskustelua ja piti seminaarin aikataulussa.

– Tulevaisuuden mahdollisuudet ja uhkakuvat mietityttävät ihmisiä. On hyvä tarjota ortodoksista pohdintaa ajankohtaisista aiheista. Saamme jatkaa pyhän Iisak Niniveläisen yhteisön hienoa perinnettä tasokkaiden seminaarien järjestäjänä. Oli ilo ja kunnia, että pieneen kirkkoomme tuli vieraaksi kuuluisa piispa ja teologi, samalla kun se merkitsi paljon syyrialais-ortodoksisille seurakuntalaisillemme. Myös oman arkkipiispamme mukanaolo on tärkeä tuki pyhän Iisakin yhteisölle ja seurakunnan monikulttuuriselle työlle, toteaa Helsingin seurakunnan monikulttuurisen työn papin sijainen, rovasti Heikki Huttunen.

Kuva: Pyhän Iisak Niniveläisen yhteisö