"Emme muodosta arkkipiispaa vastustavaa leiriä"

Ajankohtaista | 07.10.2020

Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin ja Oulun metropoliitta Elian irtisanoutuminen Suomen Kuvalehdessä 2. lokakuuta 2020 julkaistusta artikkelista.

Toimittaja Outi Salovaara kirjoittaa 2.10.2020 Suomen Kuvalehden artikkelinsa otsikossa, että ”arkkipiispa Leon arvostelijat vaativat hänen eroaan”. Salovaaran artikkeli antaa virheellisen kuvan siitä, että me allekirjoittaneet, Kuopion ja Karjalan ja Oulun hiippakuntapiispat, olisimme vaatimassa arkkipiispa Leon eroa, taikka valmistautuneet ehdottamaan Ekumeeniselle patriarkka Bartolomeokselle toimia, joilla arkkipiispa voitaisiin houkutella eläkkeelle. Tämä väite ei pidä paikkaansa.

Lisäksi haluamme korostaa, että emme muodosta arkkipiispaa vastustavaa leiriä. Emme myöskään vastusta apulaispiispan vaalin toimittamista, kun sen valmistelu tapahtuu oikeassa järjestyksessä. Artikkelin väitteet perustuvat todennäköisesti kirjoittajan omiin näkemyksiin. Meitä kumpaakaan ei tavoitettu antamaan asiasta kommentteja.

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen matka Äitikirkkomme pääpaikkaan Konstantinopoliin on tehty patriarkkamme pyynnöstä. Matkalla oli hyvä tarkoitus ja se on ollut myös tuloksellinen, sillä paikan päällä on pystytty rakentamaan kadotettua yhteisymmärrystä kirkkomme toimessa olevien piispojen välillä. Tätä vaativaa työtä on toteutettu patriarkkamme Bartolomeoksen johdolla. Se on perustunut vuoropuheluun ja luottamuksen rakentamiseen sekä vahvistanut toisinaan unohdettua ymmärrystä siitä, että yhteinen hyvä saavutetaan parhaiten yhdistämällä kaikkien kirkkomme esipaimenten voimat ja vahvuudet. Olemme kiitollisia patriarkka Bartolomeokselle, että meille tarjottiin tämä mahdollisuus kääntää uusi lehti yhteistyössämme.

Toivomme kuulopuheiden julkaisemisen mediassa päättyvän vastaisuudessa tähän. Pyyntömme on oleellinen nykypäivän disinformaation aikana, sillä vääristelemättömään totuuteen pyrkiminen muodostaa journalistisen etiikan kulmakiven.

Arseni
Kuopion ja Karjalan metropoliitta

Elia
Oulun metropoliitta