Tapahtuma Joensuussa: Tämän ilman alla

Ajankohtaista | 08.10.2020

Emilia Kallonen ja Leena Jääskeläinen tuovat 24.10.–1.11. järjestettävässä tapahtumassa esiin karjalaisen kansanperinteen kauneutta, jossa myös ortodoksisuus on vahvasti läsnä.

Lauluyhtye Loihu

Emilia Kallosen ja Leena Jääskeläisen luoma elävän taiteen ja etnografisen tekstiilinäyttelyn yhdistävä tapahtumakonsepti Tämän ilman alla tuo esille karjalaisen kansanperinteen kauneutta ja kansanviisautta, jossa myös ortodoksisuus on vahvasti läsnä.

Tapahtumakokonaisuus kokoaa yhteen Kallosen ja Jääskeläisen monivuotista yhteistyötä sekä kummankin omia perinnepolkuja. Emilia Kallonen on joensuulainen kansanmuusikko, äänellä itkijä ja pedagogi, jolle karjalaisperinteet ovat aina uusiutuva innoituksen lähde. Leena Jääskeläinen on tehnyt elämäntyönsä karjalaisen kansanpuvun tutkijana sekä perinteisen käsityötaidon jatkajana ja opettajana Suomessa ja Venäjän Karjalassa.

Leena Jääskeläisen Joensuun Laulutalolla 27.10.–1.11. avoinna oleva näyttely jakautuu kahteen kokonaisuuteen, häihin ja hautajaisiin, jotka ovat vuosisatoja säädelleet karjalaisyhteisön elämän tasapainoa. Näyttely luo puhuttelevat ja aikatasoja ylittävät puitteet Emilia Kallosen toteuttamille ja tuottamille konserteille, kohtaamisille ja keskusteluille. Laulutalolla on tarkoitus kohdata silmästä silmään, tutustua ja eläytyä karjalaiseen kulttuuriin ja pohtia ylisukupolvisen kulttuurisen juuristomme merkityksiä tänä päivänä: Mihin me vielä tarvitsemme perinteitä?

Näyttelyvieraat kutsutaan myös osallistumaan. Jääskeläinen ohjaa naisen päähineen, sorokan, valmistamista ja kertoo päähineen symbolikasta ja historiasta. Kallonen johdattelee itkuvirsityöpajassa äänellä itkemisen omakohtaiselle polulle. "Itkijä tavattavissa" on Kallosen uusi konsepti, jossa hän kohtaa ihmisiä äänellä itkijänä keskustellen ja itkuvirsiä esittäen. Itkuvirret syntyvät ainutkertaisten kohtaamisten ja keskusteluiden pohjalta ja tapaamiseen voikin tuoda myös omia itkun aiheita jaettavaksi itkijän kanssa.

Tapahtumassa aloitetaan myös ”Kuoleman kahvila – Joensuun” toiminta, joka on tarkoitus tuoda Joensuuhun pysyväisluonteiseksi toiminnaksi. Kuoleman kahvila on avoin ja elämänkatsomuksellisesti vapaa tilaisuus tulla keskustelemaan kuolevaisuuteen ja kuolemaan liittyvistä kysymyksistä. Keskustelua on johdattelemassa Emilia Kallosen lisäksi retriittiohjaaja ja pastori Pauliina Kainulainen. Tämän ilman alla -näyttely on vaikuttava ympäristö keskusteluille elämän rajallisuudesta.

Tämän ilman alla -avajaisviikonloppuna 24.–25.10. toteutuu sekä hää- että kuolinperinteitä esilletuovien teosten yhteiseistys ”Kropu ja Kruuga”. Kruuga – Karjalaiset lauluhäät -konsertti tuo nähtäväksi ja kuultavaksi keskeiset hääseremonian laulut ja riitit. Kropu – Suuret surenta-aikaset kallehilla kuusikkosijasilla on puolestaan karjalaisia kuolinperinteitä peilaava teos kuolevaisuudesta, saattamisesta ja toivosta. Yhteisesityksen kesto on kaksi tuntia. Maistiaisia Kropusta: https://youtu.be/fdmmHUdvQY0

Tämän ilman alla -tapahtuman päätösviikonlopun ohjelma avaa laajemmin kuolinperinteitä ja itkuvirsiä. Kokonaisuuden päättää avoin yleisökeskustelu sekä karjalaisesta musiikkiperinteestä ammentavan Satakieli-yhtyeen konsertti.

27.10.–1.11.2020 Näyttely ja tapahtumat Laulutalolla, Kauppakatu 51.
24.–25.10. Kropu ja Kruuga yhteisesitykset Joensuun ortodoksisella seurakuntasalilla, Kirkkokatu 32. Esitykset lauantaina 24.10. kello 13 ja sunnuntaina 25.10. kello 15. Liput 15/20 euroa, esityksen kesto kaksi tuntia.

Lisätiedot: Emilia Kallonen, emilia@itkuvirsi.net

Kuva Kruuga-esityksessä esiintyvästä lauluyhtye Loihusta: Jennamaaria Photography