Isä Teemu Toivosen pesti Itä-Suomen yliopistossa on vakinaistettu

Ajankohtaista | 14.04.2021

Määräaikaisena yliopisto-opettajana elokuusta 2019 asti työskennellyt pastori Teemu Toivonen kokee opetustyön mahdollisuutena tehdä kirkon työtä toisesta näkökulmasta.

Ortodoksisen teologian käytännöllisen teologian lehtorina Itä-Suomen yliopistossa pitkään työskennellyt isä Jarmo Hakkarainen jäi eläkkeelle keväällä 2019. Hänen jälkeensä tehtävää on hoitanut kahden määräaikaisen sopimuksen turvin pastori Teemu Toivonen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta.

– Siirtymä seurakuntatyöstä yliopistolle oli ensi alkuun jännittävä, mutta monella tavalla palkitseva askel. On mukavaa päästä jatkamaan työtä teologian osaston innostavassa yhteisössä, toteaa isä Teemu.

Käytännöllisen teologian yliopisto-opettaja ehti palvella Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa lähes viisitoista vuotta: ensin nuorisokanttorin sijaisena, sitten nuorisotyöntekijänä ja nuorisopappina ja lopulta monikulttuurisen työn pappina.

– Vaikka en ole enää seurakunnan vakinaisessa toimessa, en koe silti jättäväni kirkon työtä. Yliopisto-opettajana ajattelen voivani vaikuttaa sellaisiin asioihin, joiden haluaisin tulevaisuudessa kehittyvän entistä parempaan suuntaan. Haluaisin kirkastaa esimerkiksi näkyä siitä, että työlainsäädäntöä ja kanonista oikeutta ei tarvitse eikä pidä asettaa vastakkain. Molemmat palvelevat sitä, että asiat sujuvat kirkossa ilman väärinkäytöksiä. Lisäksi on mukava tietää, että työhön liittyy myös tutkimustyö ja siinä pätevöityminen. Akateemisen yhteisön jäsenenä saan siis itsekin oppia lisää ja se tuntuu palkitsevalta.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella sijaitsevaa teologian osastoa isä Teemu pitää ainutlaatuisena oppimisympäristönä.

– Läntisen ja itäisen teologian opiskelijat opiskelevat täällä monia oppiaineita rinta rinnan ja se tarjoaa hienoja kohtaamisen ja ekumeenisen kasvun mahdollisuuksia kaikille.

Hän iloitsee myös kevään yhteishaun tilastoista, joiden mukaan ortodoksisen teologian opintoihin voidaan parhaassa tapauksessa valita maksimimäärä uusia opiskelijoita.

– Opettajana odotan jo innolla kohtaamisia näiden tulevaisuuden teologien kanssa.

Teksti: Maria Hattunen