Tapahtumarikas viikonvaihde Torniossa

Ajankohtaista | 08.09.2021

Tulevan lauantain Ortodoksisuus tutuksi -tapahtuma nivoutuu yhteen remontoidun kirkon uudelleenvihkimisen kanssa.

Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko Torniossa

Torniossa on tulevana viikonloppuna tarjolla hieno mahdollisuus tutustua varsin monipuolisesti ortodoksisen kirkon elämään.

Kaupungissa järjestetään lauantaina Ortodoksisuus tutuksi -tapahtuma, joka tarjoaa maistiaisia vähän kaikesta.

Tapahtuma alkaa Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkossa kello 12 toimitettavalla kiitosakatistoksella. Sen jälkeen ohjelma jatkuu Suensaaren evankelis-luterilaisella seurakuntatalolla (Kirkkokatu 13), jossa kuullaan ensin kaikille avoin luento ortodoksisesta uskosta ja kulttuurista. Kello 13.45 on tarjolla edullinen (5€/hlö) lounas. Lounastauon jälkeen alkaa kysy papilta -tunti.

Iltapäivän kruunaa Oulun ortodoksisen katedraalikuoron konsertti Tornion evankelis-luterilaisessa kirkossa (Seminaarinkatu 2). Kello 15.30 alkavassa konsertissa kuullaan Elia Pietarisen ja John Tavenerin tuotantoa ja isä Tuukka Rantasen puhe. Konsertti on osa kirkon uudelleenvihkimisen juhlaa ja siihen on vapaa pääsy. Kuoroa johtaa dir.cant. Juhani Matsi.

Sunnuntaina keskipisteessä on äskettäin uuden maalipinnan saanut Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko. Kirkko valmistui Tornion keskustaan vuonna 1884 ja se toimi alkuperäisellä paikallaan kirkkona vuoteen 1918, jolloin valtio takavarikoi rakennuksen. Rakennus palveli ensin maakuntamuseona ja vuonna 1956 se siirrettiin nykyiselle paikalleen, jossa siitä tuli Helluntaiseurakunnan rukoushuone (1970–1980). Kirkko entisöitiin vuonna 1985 ja se vihittiin uudelleen ortodoksiseksi kirkoksi vuonna 1987.

Oulun metropoliitta Elia vihkii remontoidun kirkon uudelleen käyttöön sunnuntaina kello 10 alkaen. Välittömästi kirkon vihkimisen jälkeen toimitetaan liturgia. Palveluksen jälkeen tarjotaan kirkkokahvit. Pientä juhlaohjelmaakin on luvassa.

Jos haluat tietää lisää siitä, mitä kirkon vihkimisessä tapahtuu, niin löydät lisätietoa mm. täältä: https://aamunkoitto.fi/ajassa/hameenlinnan-remontoitu-kirkko-vihitaan-uudelleen-ja-samalla-pyhakon-nimi-vaihtuu-rakastetun

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Maija Hakala