52 vuotta piispa Aleksanterin kuolemasta

Ajankohtaista | 13.10.2021

Kirkon keskustalon kotikirkossa toimitetaan tänään muistopalvelus piispa Aleksanterille.

Piispa Aleksanteri

Tänään 13.10. tulee kuluneeksi 52 vuotta piispa Aleksanterin kuolemasta. Häntä muistetaan tänään mm. kirkon keskustalon kotikirkossa toimitettavalla panihidalla.

1883 syntynyt piispa Aleksanteri (Karpin) palveli kirkkoa pitkään. Ennen sotia hän toimi Suojärvellä Annantehtaan seurakunnan kirkkoherrana, jossa hän puolusti lujasti kirkolliskokouksen päätöstä uuteen ajanlaskuun siirtymisestä.

Vuonna 1930 leskeksi jäänyt Aleksanteri toimi Sortavalan pappisseminaarin opettajana vuodesta 1933 vuoteen 1935, jolloin hänet valittiin Viipurin piispaksi. Piispaksi vihkimisen Sortavalan katedraalissa toimittivat arkkipiispa Herman, Tallinnan ja koko Eestin metropoliitta Aleksanteri ja Petserin luostarin johtaja arkkipiispa Nikolai 21.9.1935. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun itsenäisessä Suomessa toimitettiin ortodoksisen piispan vihkiminen, sillä aiemmat vihkimiset oli toimitettu joko Venäjällä tai Konstantinopolissa.

Sotien jälkeen piispa Aleksanteri asettui Helsinkiin ja hänestä tuli uuden, vastaperustetun Helsingin hiippakunnan ensimmäinen piispa. Hänet tunnettiin ahkerana ja arvostettuna ortodoksisen perinteen ja hengellisyyden tulkkina. Tästä todistaa myös hänen kirjallinen tuotantonsa, johon voi tutustua teoksissa "Uskon portilla" ja "Ikkuna iäisyyteen".

Piispa Aleksanteri jatkoi työtään kirkon hyväksi kirjaimellisesti kuolemaansa asti. Hän kuoli rauhallisesti keinutuolissaan kirkolliskokouksen lounastauolla 13.10.1969.

Rakastetun esipaimenen hautauksen toimittivat kirkkomme molemmat piispat, arkkipiispa Paavali ja apulaispiispa Johannes yhdessä. Hautauspalvelukseen osallistui 40 pappia ja diakonia ja suuri joukko rippilapsia ja seurakuntalaisia.

Piispa Aleksanteri on haudattu Helsingin ortodoksiselle hautausmaalle.