Imatralla vietetään Pyhän Nikolaoksen kirkon 65- ja 35-vuotisjuhlia

Ajankohtaista | 01.12.2021

Vuonna 1956 rukoushuoneeksi valmistunut pyhäkkö vihittiin kirkoksi vuonna 1986.

Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkko talvimaisemassa

Kaakkois-Suomen ortodoksisessa seurakunnassa juhlistetaan tulevana viikonvaihteena Imatran Pyhän Nikolaoksen kirkon pyöreitä vuosia. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 65 vuotta pyhäkön valmistumisesta rukoushuoneeksi ja 35 vuotta sen vihkimisestä kirkoksi. 

Juhla alkaa lauantaina kello 17 toimitettavalla vigilialla ja jatkuu sunnuntaina 5.12. kello 10 alkavalla liturgialla. Jumalanpalvelukset toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Liturgian jälkeen kokoonnutaan aterialle ja päiväjuhlaan kirkon vieressä sijaitsevalle seurakuntasalille.

Imatran alueella ortodoksisuuden historia on verraten nuorta. Alueen jäätyä vuonna 1743 Venäjän hallintaan Turun rauhassa  rakennettiin mm. Ruokolahdelle Käyhkään kanavalle ortodoksinen sotilaskirkko. Muutoin 1700–1800 –luvuilla alueen harvalukuiset ortodoksit kuuluivat Lappeenrannan ortodoksiseen seurakuntaan. 

Suomen itsenäistyttyä alueella asui emigrantteja, joista tunnetuin oli ruhtinas Obolenskij. Hänellä oli Imatralla kesäasuntonaan Saimaanhovi -niminen tila. Emigrantit ja pakolaiset kokoontuivat suurina kirkollisina juhlina ruhtinasparin luokse jumalanpalveluksiin, joita toimittivat Valamon luostarin pappismunkit. 

Teollistumisen myötä 1930-luvulla nykyisen Imatran alueelle alkoi muuttaa Laatokan Karjalasta ortodokseja. Vuosina 1930–1949 alueen ortodoksit kuuluivat Viipurin suomalaiseen ortodoksiseen seurakuntaan.

Toisen maailmansodan jälkeen Imatran seuduille asettui paljon Karjalan evakkoja. Heidän joukossaan oli myös suuri joukko ortodokseja, joille oman pyhäkön saaminen kaupunkiin oli tärkeää. 

Haave toteutui vuonna 1956, kun Vuoksen rantaan, arvokkaaseen kulttuurimaisemaan nousi jälleenrakennuslain nojalla rakennettu rukoushuone, jonka Helsingin piispa Aleksanteri vihki käyttöön 19.8.1956. Pyhäkkö lukeutui valmistuessaan Lappeenrannan seurakunnan pyhäköihin, sillä Imatran alueen ortodoksit olivat kuuluneet jälleen Lappeenrannan ortodoksiseen seurakuntaan vuoden 1950 alusta asti. 

Arkkitehti Toivo Paatelan suunnittelemaa rukoushuonetta on myöhemmin laajennettu kahteen otteeseen. Kirkoksi se vihittiin vuonna 1986. 

Kirkon vanha esineistö – mm. monet ikonit, suuret analogit, kynttilänjalat, ehtoolliskalusto ja Golgata-risti – on pääasiassa peräisin Lappeenrannassa vuosina 1903–1921 käytössä olleesta Pyhän Nikolaoksen sotilaskirkosta. Kirkon vanhimmat ikonit ovat 1700-luvulta. Vuonna 2011 uusitussa ikonostaasissa on puolestaan myös uusia ikoneita. 

Imatran kirkko sijaitsee nykyisin viehättävässä pihapiirissä. Kirkon takana sijaitsee vuonna 1992 uusittu ja laajennettu seurakuntatalo. Kirkon ja Vuoksen välille on puolestaan rakennettu Vedenpyhityspuisto vuonna 1998. 

Kuva: Martinus Markoff