20 vuotta arkkipiispa Leon toimeen asettamisesta

Ajankohtaista | 08.12.2021

Arkkipiispa Leo asetettiin tehtäväänsä 16.12.2001 – merkkipäivä huomioidaan edeltävänä sunnuntaina, 12.12.2021.

Arkkipiispan virkaanasettamisliturgia 16.12.2001

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on pian toiminut arkkipiispana täydet 20 vuotta. Piispaksi vihkimisestä tulee puolestaan vuoden 2022 alkupuolella kuluneeksi 43 vuotta. 

Arkkipiispa Leo on palvellut kirkkoamme piispan tehtävässä pidempään kuin kukaan muu kirkkomme historiassa. Pitkän päivätyön piispana tekivät myös arkkipiispa Herman (1922–1960), Helsingin piispa Aleksanteri (1935–1969), arkkipiispa Paavali (1955–1987) ja Nikean metropoliitta Johannes (1969–2001).

Pitkään palvelleet esipaimenet ovat kohdanneet kukin omana aikanaan monia erilaisia haasteita. Yhteiskunta on muuttunut ja työvälineet ja -tavat kehittyneet. Paikalliskirkkomme toimintaympäristöön ovat vaikuttaneet niin sodat kuin yhteiskunnalliset muutoksetkin: olemme nähneet sekä evakkojen asuttamisen, maan sisäisen muuttoliikkeen että monikulttuuristumisen ajan. 

Toimintaan vaikuttavien muutosten havaitseminen ja niihin reagoiminen edellyttävät aina sekä valppautta että kokemuksen myötä kertynyttä perspektiiviä. Viettäessämme nyt arkkipiispa Leon intronisaation 20-vuotisjuhlaa voimme iloita myös siitä, että paikalliskirkkoamme on siunattu vuosikymmenten varrella niin monilla pitkään palvelleilla esipaimenilla. Se on tuonut kirkollemme jatkuvuutta ja vakautta, josta voimme olla kiitollisia. 

Juhlaliturgiassa voimassa tarkat henkilömäärärajoitukset

Arkkipiispa Leon intronisaatiojuhlaa vietetään 12.12. Uspenskin katedraalissa. Kello 10 alkavan liturgian jälkeen oli tarkoitus siirtyä kaikille yhteiselle juhlalounaalle Helsingin kaupungintalon ravintolaan. Koronatilanteen heikkenemisen vuoksi lounastarjoilua ei voida kuitenkaan nyt järjestää riittävän turvallisesti edes koronapassin avulla. 

Tartuntojen ehkäisemiseksi myös kirkossa noudatetaan enimmäishenkilömäärärajoituksia. Merkkipäivän vuoksi palvelukseen on kutsuttu laajasti hiippakunnan papistoa ja kirkon sekä hiippakunnan luottamushenkilöitä. Lisäksi arkkipiispa vihkii liturgiassa Joel Haahtelan ipodiakoniksi ja diakoniksi ja myös vihittävän läheisille on varattu tilaa kirkkoon. 

Käytännössä kutsuvieraat tulevat tässä tilanteessa täyttämään valtaosan käytettävissä olevista paikoista. Kaikkien turvallisuutta ajatellen kirkkoon tullaan ottamaan vain sen verran ihmisiä kuin sinne kutsuvieraiden saapumisen jälkeen vielä rajoitusten puitteissa mahtuu – viimeisten laskujen mukaan noin 40 henkeä saapumisjärjestyksessä. Tämä on syytä huomioida jo kyseisen sunnuntain kirkkomatkaa suunnitellessa. Normaalisti lisätilaa löytyisi kirkon kryptasta, mutta se on valitettavasti edelleen suljettuna sähköremontin jatkumisen vuoksi. 

Palvelusta voi seurata suorana lähetyksenä verkon kautta: https://youtu.be/I80J2gGbIcU

Liturgia toimitetaan Helsingissä samana päivänä myös Myllypuron kappelissa (kello 9) ja Pyhän Kolminaisuuden kirkossa (kello 10). Liisankadun Kotikirkossa toimitetaan englanninkielinen liturgia kello 10. Liturgia toimitetaan samana aamuna myös Tikkurilan, Tapiolan ja Klaukkalan kirkoissa – kaikissa kello 10 alkaen. Myös Kirkkonummella Pokrovan kirkossa toimitetaan sunnuntaina liturgia kello 10.

Pirkanmaan Lehtitalo on julkaissut 8.12. arkkipiispa Leon merkkipäivähaastattelun: https://radiosun.fi/2021/12/07/20-vuotta-suomen-ortodoksisen-kirkon-arkkipiispana-olleen-leon-elamanohje-hiljaista-ja-rauhallista-elamaa-jumalan-kunniaksi/

Kuva: Arkkipiispa Leon virkaanasettamisliturgia Valamon luostarissa 16.12.2001. Suomen ortodoksinen kirkko