Kirkko työllisti vuonna 2021 ennätysmäärän nuoria

Ajankohtaista | 22.12.2021

Opetusministeriön tuella kyettiin tarjoamaan kesätyötä yli 400:lle nuorelle eri puolilla maata.

Puutarhatyöntekijä istutuspuuhissa

Suomen ortodoksinen kirkko ja sen seurakunnat ja järjestöt tarjoavat vuosittain kesätyöpaikan monille nuorille. Valtaosa kesätöistä liittyy seurakuntien leiri- ja kerhotoimintaan. Monet seurakunnat tarjoavat nuorille työtä myös kirkko-oppaina tai hautausmaa- ja puutarhatyöntekijöinä.

Kesällä 2020 seurakunnat joutuivat perumaan suuren osan suunnitteilla olleista leireistä ja tapahtumista. Tämä näkyi myös työllistettyjen nuorten määrässä. Vuonna 2019 ortodoksiset seurakunnat ja kirkon keskushallinto työllistivät 333 nuorta, mutta kesällä 2020 vastaava luku oli 131.

Tilanne oli vastaava myös muilla nuoria työllistävillä sektoreilla. Opetusministeriössä heräsi huoli nuorten työllistymismahdollisuuksista vuoden 2021 alussa. Osana koronapandemian hoitoon liittyvää taloudellista tukipakettia ministeriö julisti uskonnollisten yhdyskuntien haettavaksi erityisavustuksen 15–29-vuotiaiden nuorten työllistämiseen.

Suomen ortodoksinen kirkko haki ja sai 20 000 euron avustuksen, joka jaettiin eri toimijoille hakemusten perusteella. Avustussumma oli 500 euroa / työllistetty.

Seurakunnat hakivat avustusta hyvin aktiivisesti ja tavoitteessa – nuorten kesätyöpaikkojen lisäämisessä – onnistuttiin hienosti. Kesän 2021 aikana kirkko ja seurakunnat työllistivät yhteensä 413 nuorta eli 80 enemmän kuin koronapandemiaa edeltävänä vuonna.

Kesätyöpaikan saaminen on tärkeä osa nuoren kasvua kohti aikuisuutta. Kirkko iloitsee siitä, että se voi olla mukana tukemassa nuoria tarjoamalla heille kokemuksen ansiotyön tekemisestä. Leiriohjaajan, kirkko-oppaan tai diakonia-avustajan tehtävä voi olla osalle nuorista merkittävä kokemus myös ammatinvalintaa ajatellen. 

Helsingin ortodoksinen seurakunta palkkasi viime kesänä avustuksen turvin kolme nuorta diakoniatyöhön. Heidän kokemuksiinsa voit käydä tutustumassa Instagramissa tunnisteella #nuoretdiakoniassa. 

Teksti: Maria Hattunen