Piispaksi vihkiminen Uspenskin katedraalissa 16.1.

Ajankohtaista | 12.01.2022

Sekä lauantai-illan vigiliaa että sunnuntain liturgiaa voi seurata suorana verkkolähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalta.

Arkkimandriitta Sergei Valamon luostarin pääkirkon ovella

Suomen ortodoksisen kirkon toimessa olevien piispojen määrä nousee tulevana sunnuntaina neljään. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia vihkivät kirkon uudeksi piispaksi Valamon luostarin johtajana aiemmin toimineen arkkimandriitta Sergein, jonka kirkolliskokous valitsi apulaispiispan tehtävään marraskuussa. 

Uuden piispan titteli on Haminan piispa ja hänen sijoituspaikkansa on Helsinki.

Kyseessä on ensimmäinen Uspenskin katedraalissa toimitettava piispaksi vihkiminen sitten vuoden 1969.

Piispan kanoninen virkaan nimittäminen tapahtuu jo lauantai-illan vigiliassa, joka alkaa kello 17. Sunnuntain liturgia alkaa kello 9. 

Koronapandemian vuoksi pyhäkköön on rajattu pääsy. Siksi myös kutsuvieraita on paikalla totuttua vähemmän. Eläkkeellä olevista piispoista paikalle saapuu metropoliitta Panteleimon. Myös Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Kleopas sekä Kronstadtin piispa Nazari osallistuvat palvelukseen. Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos on lähettänyt edustajakseen rovasti Madis Pallin

Sekä vigiliaa että liturgiaa voi seurata suorana verkkolähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube -kanavalta. 

Yleisradio myös radioi koko palveluksen. Sen ensimmäinen tunti kuullaan radiojumalanpalveluksen normaalilla lähetyspaikalla klo 11–12, mutta koko palvelus on kuunneltavissa Yle Areenan kautta.

Arkkimandriitta Sergei on kirjoittanut ylioppilaaksi Pieksämäen lukiosta vuonna 1984 ja valmistunut Suomen ortodoksisesta pappisseminaarista pappiskandidaatiksi vuonna 1988. Hän on suorittanut asevelvollisuuden vuosina 1988–1989 ja saanut tuona aikana sotilaspapin koulutuksen.

Vuonna 1990 hän valmistui Joensuun yliopistosta ortodoksisen uskonnon aineenopettajaksi. Hänet otettiin kuuliaisuusveljeksi Valamon luostariin samana vuonna ja joulukuussa 1991 hänet vihittiin viitankantajamunkiksi ja maaliskuussa 1992 munkiksi.

Isä Sergei on vihitty diakoniksi vuonna 1992 ja papiksi vuonna 1995. Valamon luostarin johtajaksi hänet valittiin vuonna 1997. Hän puhuu suomea ja englantia sekä jokin verran ruotsia, saksaa ja hieman venäjää.

Kuva: Vladimir Sokratilin