Erityinen päivä Lintulan kynttilätehtaalla

Ajankohtaista | 19.01.2022

Suuritöisten piispankynttilöiden valmistus on kynttilätehtaan vuodenkierron vaativin yksittäinen ponnistus.

Kynttilänvalmistuksen yksi työvaihe

Suomen ortodoksisen kirkon kynttilätuotannosta on vastannut vuodesta 1967 asti Lintulan luostari. Sisariston ja talkoolaisten aherrus kynttilätehtaalla alkaa aina lokakuussa ja jatkuu yleensä huhtikuuhun asti. Puhtaasta mehiläisvahasta tehtyjä tuohuksia valmistuu vuosittain tuhansia kiloja.

Kynttilätehtaan tuotevalikoiman vaikeimmin valmistettava tuote on piispallisissa palveluksissa käytettävä piispankynttilä. Yli puolimetrinen, halkaisijaltaan 1,5 sentin kynttilä tehdään samalla koneella kuin tavalliset kirkkokynttilätkin, mutta prosessiin sisältyy huomattavasti enemmän työvaiheita kuin tavallisia tuohuksia valmistettaessa.

Piispankynttilöitä valmistetaan vain yhtenä päivänä vuodessa. Tänä vuonna tuo päivä on juuri tänään.

Piispankynttilöiden sydänlanka kulkee kynttiläkoneen läpi pareittain kuten perustuohuksenkin sydänlanka, mutta monta monituista kertaa useammin. Niinpä niiden valmistus alkaa sillä, että sydänlangoille rakennetaan ensin naruista reitti, jonka kynttilät kulkevat valmistusprosessin aikana. Narujen virittely suurikokoisen koneen rummuille on hidasta, tarkkaa ja joskus melkein akrobatiaa lähentelevää puuhaa.

Kun kaikki on valmista, valkoinen vaha sulatetaan ja suuri kone käynnistetään. Sen jälkeen prosessia ei oikeastaan voi enää pysäyttää, joten hitaasti paksummiksi muuttuvien kynttilöiden kulkua koneella on seurattava äärimmäisen tarkasti. Kynttilöiden pinnalle jääviä jäähdytysvesipisaroita kuivataan pois jatkuvasti, jotta valmiit kynttilät palavat rauhallisesti ja räiskymättä.

Kun piispankynttilät ovat saaneet pintaansa viimeisen vahakerroksen, ne jatkavat pareittain matkaansa kohti sorvia, joka katkaisee tavalliset tuohukset oikeaan mittaan ja sorvaa niiden sydänlangan siististi esiin. Piispankynttilät eivät kuitenkaan mahdu sorvin leikkuriin, joten ne on mitattava ja leikattava käsin sitä mukaa kun kynttilää valmistuu. Kahden paksun kynttilän leikkaaminen vauhdissa kysyy mittaajalta ja leikkaajalta hyvää rytmitajua ja leikkaajan käsiltä melkoisia voimia.

Leikkuun jälkeen valmiit kynttilät jatkavat matkaansa toisten käsien kautta pinoihin, joissa ne saavat odottaa seuraavaan päivään. Silloin ne viimeistellään sorvaamalla ja paketoidaan kilon painoisiksi kahdentoista kynttilän paketeiksi.

Tavallisesti kynttilätehtaalla työskentelee 4-5 henkeä, mutta piispankynttilöiden teossa tarvitaan huomattavasti enemmän työvoimaa. Tänäkin vuonna mukana on sisariston lisäksi myös talkoolaisia.

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Martinus Markoff