Patriarkka Kirillin opetuspuhe tuomittu laajasti ortodoksisessa maailmassa

Ajankohtaista | 09.03.2022

Arkkipiispa Leo pitää viime sunnuntain saarnaa surullisena pohjanoteerauksena.

Arkkipiispa Leo

Venäjän ortodoksisen kirkon päämies, Moskovan patriarkka Kirill, on Ukrainan sodan alla ja sen aikana osoittanut tukea Venäjän poliittiselle johdolle ja Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan. Ortodoksinen maailma on ollut järkyttynyt havaitessaan, että patriarkka on sitonut kirkon äänen osaksi valtion propagandakoneistoa. 

– Olen todella pettynyt nähdessäni, että patriarkka Kirill ei vieläkään tuomitse tätä sotaa, vaan myötäilee Venäjän presidentti Putinin näkemyksiä ja tekee näistä valheista johtamansa kirkon opinkappaleita, toteaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.

Sunnuntaina 6.3.2022 patriarkka Kirill esitti saarnassaan, että sukupuolivähemmistöjen oikeuksia puolustavat Pride-kulkueet ovat merkki lännen moraalisesta romahduksesta. Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys on patriarkan mukaan oikeutettu, sillä kyse on taistelusta ”perinteisten arvojen” puolesta.

Patriarkan irrationaalinen saarna ja sen sisältämä hyökkäys seksuaalivähemmistöjä kohtaan otettiin ortodoksisten kirkkojen piirissä tyrmistyneinä vastaan. Kansainvälisessä keskustelussa, johon myös arkkipiispa Leo on osallistunut, puhe tuomittiin jyrkästi.

– Se oli täysin uskomaton ja sopimaton puhe – surullinen pohjanoteeraus, uskovien ihmisten tietoista harhaanjohtamista. Teologisesti se ei kestä lähempää tarkastelua lainkaan. Jokainen ihminen Jumalan ikonina, ja jokaisen ihmisen luovuttamaton ihmisarvo, ovat ortodoksisen etiikan perusteita, joilla ei voi tehdä poliittista kauppaa, tiivistää arkkipiispa Leo.

Kirkon pastoraalinen tehtävä on kutsua kirkon yhteyteen kaikkia ihmisiä. Esimerkiksi Ekumeenisen patriarkaatin vuonna 2020 hyväksymässä Maailman elämän edestä -asiakirjassa todetaan selvästi: ”Kaikkia kristittyjä kutsutaan aina vastustamaan kaikkia lähimmäisen syrjinnän muotoja, olipa heidän seksuaalinen suuntautumisensa mikä tahansa.

– Suomen ortodoksisessa kirkossa jokaisella on seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta oikeus elää omana itsenään vailla pelkoa, toteaa arkkipiispa Leo.

Venäjän ortodoksisen kirkon Ukrainaan liittyvät lausunnot sysäävät vastuun sodan vastustamisesta ja hädässä olevien auttamisesta muiden kirkkojen harteille. Suomen ortodoksinen kirkko tekee tässä laajaa yhteistyötä muiden paikalliskirkkojen kanssa. 

– Toistan vielä piispainkokouksemme vakaan kannan nyt käynnissä olevaan sotaan: sille ei ole mitään oikeutusta. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se muistaisi oman tehtävänsä ja ryhtyisi toimimaan aktiivisesti rauhan edistämiseksi. Samalla haluan kutsua kaikkia osallistumaan suuren paaston jumalanpalveluksiin ja yhteisen rukouksen äärelle, sanoo arkkipiispa Leo.