Pakolaistyö käynnistynyt laajasti Oulun hiippakunnassa

Ajankohtaista | 08.04.2022

Metropoliitta Elia koordinoi hiippakunnassa pakolaisten hyväksi tehtävää työtä yhdessä kirkkoherrojen ja esimiespappien kanssa.

Ukrainalaslapsia kirkossa Kajaanissa

Oulun hiippakuntaan on saapunut Ukrainan sodan pakolaisia jokaisen seurakunnan alueelle ja heitä autetaan olemassa olevilla resursseilla yhteistyössä luterilaisten seurakuntien kanssa. Pakolaiset ovat kuitenkin juuri saapuneet ja heille itselleen on tärkeintä ollut ensin saada majoitus ja muu aineellinen apu. 

Vastaanottokeskusten suhtautuminen seurakuntien yhteydenottoihin on vaihdellut alueittain, mutta jokaisessa seurakunnassa ja kappeliseurakunnassa on jaettu kirkon painattamia ukrainankielisiä esitteitä sekä tietoa jumalanpalveluksista ja muusta seurakunnan toiminnasta alueella. Iso osa pakolaisista on kuitenkin kotimajoituksessa, eikä näiden tarkkaa lukumäärää ole tiedossa ja näin ollen kaikkia ei ole vielä voitu tavoittaa. Kaikkialla ei myöskään ole yhtä keskusta, jossa voisi tavoittaa kaikki alueelle saapuneet pakolaiset kerralla. 

Metropoliitta Elia koordinoi hiippakunnan työtä pakolaisten hyväksi yhdessä kirkkoherrojen ja kappeliseurakuntien esimiespappien kanssa ekumeeninen yhteistyö huomioiden. Työ on kuitenkin vasta alussa ja tavoitteena on tehdä rauhallista työtä pitkällä aikajänteellä.

Esimerkkejä seurakunnissa tehtävästä työstä

Kristiinankaupungin evankelis-luterilaisessa kirkossa järjestettiin torstaina 7.4. yhdessä Vaasan ortodoksisen kappeliseurakunnan kanssa keskustelutilaisuus sekä toimitettiin rukouspalvelus ja panihida pakolaisille ja heidän edesmenneille omaisilleen. Keskustelutilaisuudessa nostettiin esille myös ortodoksisen uskonnonopetuksen järjestäminen Ukrainasta saapuneille lapsille sekä pakolaisten uskonnollista tarpeista. Tilaisuuden yhteydessä Kristiinankaupungin evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra ehdotti kappeliseurakunnan papille isä Andrei Sõtšoville ekumeenisen kesäleirin järjestämistä pakolaislapsille.

Porissa järjestettiin Pyhän apostoli Johannes Teologin kirkossa tiistaina 5.4. yhdessä luterilaisen seurakuntayhtymän kanssa slaavinkielinen ehtoopalvelus ja tutustumisilta, johon oli kutsuttu Porin vastaanottokeskuksen ukrainalaiset.

Rovaniemellä kappeliseurakunnan työntekijät ovat olleet paikalla luterilaisen seurakunnan ruoanjakotilaisuudessa, jonka yhteydessä pakolaisille on jaettu tietoa jumalanpalveluksista ja kutsuttu kappeliseurakunnan järjestämälle aamiaiselle.

Kajaanin kirkossa vieraili 7.4. Ukrainasta paenneita peruskouluikäisiä yhdessä opettajiensa ja tulkkien kanssa. Mukana oli myös kaksi isoäitiä. Lapset olivat erittäin ilahtuneita nähdessään ”oman” papin ja oman tutun kirkon, ja he pyysivätkin rukoilemaan Ukrainassa olevien isiensä, setiensä ja muiden sodassa olevien puolesta sekä sytyttivät yhdessä tuohuksia näille. Sen jälkeen he kirjoittivat nimiä esirukouspyyntölappuihin.

Lisäksi sekä Oulun että Tampereen kaupunkien keskusta-alueelle perustetaan ns. Ukraina-talot, joihin saadaan majoitettua ukrainalaisia pakolaisia sekä kohdata ja auttaa heitä keskitetysti.

Seurakunnat ovat myös kutsuneet pakolaisia lasten- ja perhekerhoihin, virpomavitsatalkoisiin sekä järjestävät heille kuljetuksia pääsiäisyön jumalanpalveluksiin.

Kohtaamisissa on keskusteltu sodasta ja miten sen ollessa käynnissä voi säilyttää kristilliset arvot, mielenrauhan sekä harjoittaa lähimmäisenrakkautta.

Kirkon palkkaama ukrainan- ja venäjänkielinen pappi isä Alexander Zanemonets vierailee metropoliitta Elian kutsusta suurella viikolla ja pääsiäisenä Oulussa, jossa hän auttaa seurakunnan papistoa ottamaan ukrainalaisia ja venäläisiä vastaan katumuksen sakramenttiin sekä toimittaa suuren viikon ja pääsiäisen jumalanpalvelukset yhdessä muun papiston ja metropoliitta Elian kanssa.

Teksti: Artturi Hirvonen
Kuvassa kouluikäisiä ukrainalaislapsia Kajaanin kirkossa. Kuva: Reijo Marjomaa