Igumenia Marinan 10-vuotismuistoliturgia Lintulassa

Ajankohtaista | 15.06.2022

Palvelus alkaa luostarin kirkossa lauantaina 18.6. klo 8.

Igumenia Marina Lintulan luostarin kirkossa

Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin edellisen johtajan, igumenia Marinan, kuolemasta tulee perjantaina 17.6. kuluneeksi kymmenen vuotta. Luostarissa toimitetaan muistoliturgia lauantaina 18.6. kello 8 alkaen. 

Igumenia Marina (1930–2012)

Igumenia Marina (Maria Iltola) oli syntynyt 2.12.1930 Laatokan rannalla Salmin Karkussa. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Kuopion tyttölyseosta ja kansakoulunopettajaksi Jyväskylän Kasvatusopillisesta Korkeakoulusta hän toimi opettajana Kuhmossa, Pielavedellä ja Kuopiossa.

Iltola jatkoi opintojaan stipendiaattina Yhdysvalloissa vuosina 1964–1965. Hän toimi Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen notaarina vuosina 1968–1982. Suomen ortodoksinen kirkko lähetti Maria Iltolan ja Siina Taulamon ensimmäisinä lähetteinä lähetystyöhön Keniaan vuonna 1977. Heidän tehtäviinsä kuului opetus- ja diakoniatyö sekä nais-, lapsi- ja nuorisotyön käynnistäminen. Lähetystyöntekijät asuivat Betaniaksi nimeämässään talossa Mugugan kylässä, josta muodostui suomalaisen lähetystoiminnan keskuspaikka.

Iltola liittyi Lintulan luostarin sisaristoon vuonna 1982 ja hänet vihittiin nunnaksi nimellä Marina vuonna 1988. Lintulan luostaria pitkään johtaneen igumenia Antoninan (1974–1998) kuoltua sisaristo valitsi hänet igumeniaksi vuonna 1998. Jo sitä ennen hän oli hoitanut igumenian tehtäviä Antoninan sairastaessa.

Igumenia Marina osallistui aktiivisesti kirkon elämään elämänsä eri vaiheissa. Hän edusti kirkkoaan lukemattomat kerrat niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Nuorisodelegaattina, lähetyksen asiantuntijana ja luostarin johtajana hän solmi monia merkittäviä ekumeenisia ja kansainvälisiä yhteyksiä. 

Hänet muistetaan suorana ja lempeänä hengellisenä äitinä.

Muistoja kansien välissä

Lintulan luostari on julkaissut tänä keväänä kirjan Marina Igumeniamme. 

Teoksessa kuvataan igumenia Marinan ja hänen elämäntyönsä merkitystä useasta eri näkökulmasta. Kirjassa häntä muistelevat ihmiset, jotka olivat tutustuneet häneen eri tavoin ja eri yhteyksissä. Kirjan on toimittanut nunna Ksenia ja sitä voi tilata mm. Lintulan luostarin verkkokaupasta: https://www.lintulanluostari.fi/tuote/marina-igumeniamme/

Kuva: Suomen Ekumeeninen Neuvosto