Ortodoksisto versoo, kasvaa ja kehittyy

Ajankohtaista | 12.09.2022

Kirkon jäsenistön ja kirkosta kiinnostuneiden lisäsi sivusto palvelee myös seurakuntia, jotka voivat hyödyntää sisältöä kasvatustyössä. 

Ortodoksisto on Suomen ortodoksisen kirkon kasvatuksen ja koulutuksen sivusto. Tällä hetkellä materiaalia löytyy kuudelta eri osa-alueelta: ”Kotona kasvamassa”, ”Koulun penkillä”, ”Seurakunnan toiminnassa”, ”Opiskelemassa”, ”Oppia ja liturgiikkaa” sekä ”Kirjastohuone”. Materiaalia ovat tuottaneet seurakuntien vapaaehtoiset, koululaiset, papit, kanttorit ja opettajat. Myös kirkon yhteistyöjärjestöt ONL ry ja Filantropia ry ovat mukana sivuston rakentamisessa. Sivuja koordinoi Ortodoksiston koordinaattori Kaarina Lyhykäinen.

Jatkossa sivulle tulevat vielä ”Kirkonmäellä tapahtuu”, ”Pappi tavattavissa” ja ”Kirkon kasvattajat” -sisältöalueet. Näihin osioihin on suunniteltu myös sellaista – esimerkiksi interaktiivista – sisältöä, joka vaatii kirkolta päätöksiä ja mahdollisesti uusia strategisia linjauksia.

Sivusto on suunnattu kaikille, jotka etsivät tietoa ortodoksisuudesta ja ortodoksisesta kirkosta. Ajatuksena on, että tiedon etsijöiden lisäksi sivusto palvelee ja tukee seurakuntien toimintaa sekä koulun uskonnonopetusta. ”Koulun penkillä”-osion materiaalit käännetään myös ruotsiksi ja koltansaameksi eli niille kielille, joilla ortodoksista uskontoa Suomen kouluissa opetetaan. 

Uuden toimintakauden alkaessa seurakuntien toiminnassa voidaan hyödyntää monia sivuston artikkeleita ja videoita. Esimerkiksi ortodoksisesta kirkosta kiinnostuneet löytävät Kirjastohuoneesta kirjalistan, josta voi aloittaa tutustumisen ortodoksisuuteen. Syksyn ajankohtaisia aiheita ovat myös varhaiskasvatus ja esiopetus sekä kirkon partioyhteistyö, joista kaikista löytyy jo omat sivut. Ajankohtaista tietoa ja tukea Ukrainan pakolaisten kohtaamiseen löytyy puolestaan Ortodoksiston Ukraina-sivulta. 

Sivujen rakentumista voi seurata myös Facebookissa Ortodoksiston omilla sivuilla. Ortodoksistolla on myös oma TikTok-kanava, johon vapaaehtoiset opiskelijat tuottavat lyhyitä videoita ajankohtaisella sisällöllä. 

Tervetuloa tutustumaan: https://ortodoksisto.fi/

Teksti: Kaarina Lyhykäinen