Isä Sergiy Berezhnoy lähti paluumatkalle Kiovaan

Ajankohtaista | 01.12.2022

Avun tarve jatkuu Ukrainassa vielä pitkään – varsinkin tuleva talvi tulee olemaan Kiovassakin hyvin raskas mm. sähkökatkojen vuoksi. 

Isä Sergiy ja Sami Laitasaari tutkimassa tuotteita

Isä Sergiy Berezhnoyn 19.11. alkanut vierailu Suomessa on päättynyt. Puolentoista viikon aikana hän ehti tavata valtavan määrän ukrainalaisia pakolaisia ja kymmeniä ortodoksisten seurakuntien ja järjestöjen edustajia, kirkon päättäjiä sekä kirkkokansaa. 

Työntäyteisen vierailun kääntyessä kohti loppuaan isä Sergiyn mieltä painoivat jo raskaana omien seurakuntalaisten ja muiden kiovalaisten huolet. Edessä on paluu keskelle sotaa.

Kiitollisuus ja toiveikkuus olivat silti mielessä päällimmäisinä.

– Olen kiitollinen siitä, että te täällä Suomessa ja Suomen ortodoksisessa kirkossa ette ole unohtaneet meitä. Tulemme aina muistamaan teiltä saamamme avun. On suurenmoista tietää, että meitä muistetaan täällä myös rukouksissa. Tälle perustalle on hyvä rakentaa kirkkojemme välistä yhteistyötä sitten, kun tämä sota on lopultakin ohi, toteaa isä Sergiy.

Edessä ankarat talvikuukaudet

Monet isä Sergiyn tavanneet halusivat tarjota hänelle ja hänen seurakunnalleen ja perheelleen suoraa rahallista apua. Yksityishenkilöiden lahjoituksia kertyi lopulta pitkälti yli tuhat euroa.

Näillä varoilla hankittiin isä Sergiylle mm. lämpimiä vaatteita. Isä Sergiyn toivelistalla olivat myös Ukrainassa henkiä pelastavat kiristyssiteet. Niiden hankintaan tarjoutui tilaisuus Oulussa, jossa toimii verenvuodon tyrehdyttämiseen ja hypotermian estämiseen käytettäviä tuotteita valmistava yritys, CVN Medical Solutions.

Vastaanotto yrityksessä oli lämmin: tuotevalikoiman lisäksi tulijoille oli laitettu tarjolle myös kahvit. Tuotteita esitteli CVN:n yrittäjä-omistaja Sami Latosaari, jolla on taustallaan 20 vuoden työkokemus ensihoitajan työstä. 

Yrityksen tuotteita on toimitettu jo aiemminkin Ukrainaan – yleensä Puolan ja Ukrainan rajalle. Joitakin suurempia eriä yritys on kuljettanut itse myös aivan Ukrainan keskiosiin. 

Ostoskoriin päätyi 25 kappaleen laatikko tarvittaessa vaikka yhdellä kädellä kiinnitettäviä SAM XT Tourniquet -kiristyssiteitä, jotka tyrehdyttävät verenvuodon nopeasti ja tehokkaasti. Isä Sergiy toimittaa siteet Kiovan alueen ensihoitajille. Tämä suhteellisen yksinkertainen, Suomessa esimerkiksi metsästäjien suosima ensiapuväline pelastaa ihmishenkiä ja antaa ensihoidolle lisäaikaa saada vammautunut jatkohoitoon. Seuraavana päivänä sähköpostiin saapuivat vielä rajanylityksissä ja tullissa tarvittavat tositteet.

Sami Laitasaari lahjoitti lisäksi isä Sergyin henkilökohtaiseen käyttöön yhden haastavien olosuhteiden ensiapupakkauksen. Isä Sergyi puolestaan ojensi Samille Jumalanäidin ikonin, joka löysi heti paikkansa yrityksen tiloista.

Jotain hyvää saatiin siis taas aikaan, mutta avun tarve jatkuu vielä pitkään. Ukrainalaisilla on edessään todella vaikea talvi. Itse sotatoimien lisäksi siviilit kärsivät mm. jatkuvista sähkökatkoista.

Filantropia ry:n kriisikeräykseen lahjoitetut varat ohjataan siis edelleen Ukrainan sodan uhrien tukemiseen. Voit tehdä lahjoituksen Filantropian katastrofitilille (FI08 5480 0520 0345 94, viite: 12289) tai lahjoittaa suoraan verkossa osoitteessa https://filantropia.fi/kohde/kriisiapu-ja-kehitysyhteistyo/. MobilePayn kautta voi lahjoittaa numerolla 52653. 

Filantropia ry:n keräyslupa: RA/2017/1236

Teksti: Maria Hattunen
Kuva: Maria Kauppila