Viime vuoden jäsentilastot antavat aihetta analyysiin

Ajankohtaista | 03.02.2023

Kirkon palvelukeskuksessa pyritään luomaan kokonaiskuvaa jäsenmäärän vähenemiseen johtaneista tekijöistä.

Vuoden 2022 jäsentilastot sisälsivät odottamattoman ikäviä uutisia. Kirkon jäsenmäärä on ollut laskussa viime vuodet, mutta viime vuonna kirkko menetti ennennäkemättömän määrän jäsenistöä, yli tuhat henkeä.

– Emme voi ohittaa näitä lukemia kevyesti. Nyt on luotava kokonaiskuva siitä, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet tämän notkahduksen taustalla ja millaisiin jatkotoimenpiteisiin ne antavat aihetta, toteaa palvelukeskuksen johtaja Jari Rönkkö.

Palvelukeskus avasi heti alkuvuodesta jäsenkyselyn, jolla kerätään yleistä palautetta kirkon toiminnasta. Kyselyssä kartoitetaan myös sitä, millaiset tekijät ovat mahdollisesti antaneet vuosien varrella aihetta harkita kirkosta eroamista.

Kirkon etusivulta löytyvän kyselyn vastausaikaa on jatkettuu ja se on avoinna vielä 10.2. saakka.

– Pyrimme kuluvan vuoden aikana tavoittamaan myös kirkosta viime vuosina eronneita ja selvittämään erojen syitä. Tavoitteena on myös tarkentaa kuvaa kirkon väestöprofiilista ja siitä, miten kirkosta eroamiset sijoittuvat suhteessa seurakuntien nykyisiin toiminta-alueisiin. Seurakuntaverkkoa on uudistettu voimakkaasti viime vuosina ja nyt on varmasti syytä tarkastella myös sitä, menetämmekö enemmän jäsenistöä esimerkiksi seurakuntien reuna-alueilta vai jakaantuvatko erot tasaisesti maantieteellisesti katsottuna, toteaa Rönkkö.

Samalla luodaan katsaus tulevaisuuteen. 

– Oman toimintamme lisäksi seurakuntien jäsenkehitykseen vaikuttavat myös monet muut tekijät – esimerkiksi eri alueiden väestörakenne ja maan sisäinen muuttoliikenne. Näitä koskevat ennusteet antavat meillekin paljon käyttökelpoista tietoa.

Kirkon jäsenkyselyyn on tullut jo lähes 700 vastausta. Vastausten läpikäynti tulee viemään arviolta kaksi viikkoa. Kyselyn tuloksista kerrotaan heti yhteenvedon valmistuttua ja tulokset viedään tiedoksi myös kirkollishallituksen 30.3. järjestettävään istuntoon.