Maailman elämän edestä – For the Life of the World

Ajankohtaista | 12.09.2023

Yhteiskunnallisia kysymyksiä ortodoksisen perinteen pohjalta käsittelevä asiakirja on luettavissa suomeksi.

Ihmisiä suojatiellä

Yksi vuonna 2016 Kreetalla järjestetyn kirkolliskokouksen kantavista teemoista oli terävöittää ortodoksisen kirkon asemaa nykymaailmassa. Vuotta myöhemmin Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos asetti teologisen työryhmän pohtimaan erilaisia yhteiskunnallisia kysymyksiä ortodoksisen perinteen pohjalta. Työryhmän asiakirja ”For the Life of the World” (”Maailman elämän edestä”) valmistui vuonna 2019 ja julkaistiin suuren paaston aikana 2020.

Syyskuusta 2020 saakka asiakirjaan on voinut tutustua myös suomen kielellä. Ensimmäinen oheisista pdf-liitteistä sisältää Amerikan arkkipiispa Elpidoforoksen esipuheen, asiakirjan yhteenvedon ja työryhmän esipuheen. Toinen liite sisältää varsinaisen asiakirjan. Dokumentit on kääntänyt TT Ari Koponen.

45-sivuinen asiakirja jakautuu yhdeksään osaan, joissa käsitellään muun muassa ortodoksista ihmiskuvaa, ihmisoikeuksia, kirkon suhdetta teknologiaan sekä yhteiskunnallisia kysymyksiä sodasta ja köyhyydestä. Näkökulma on modernin elämän realiteeteissa: halpatyövoiman, joukkoviestimien, rakenteelliseen köyhyyden ja ilmastokriisin maailmassa.

Alkuperäinen englanninkielinen asiakirja on luettavissa esipuheineen ja patriarkka Bartolomeoksen saatesanoineen osoitteesta: https://www.goarch.org/social-ethos