Pyhä uusmarttyyri Argyre

Pyhä Argyre (nykykreikaksi Argiri) syntyi 1600-luvun lopulla kreikkalaiseen kristittyyn perheeseen Vähän-Aasian Prussassa (nykyinen Bursa). Hänestä kasvoi kaunis ja Jumalaa pelkäävä neito. Hän solmi avioliiton kristityn miehen kanssa. Pian häiden jälkeen heidän turkkilainen naapurinsa rakastui Argyreen ja yritti vietellä hänet. Kun Argyre torjui yritykset, naapuri syytti häntä turkkilaisen tuomarin edessä sanoen, että hän oli muka luvannut kääntyä islamiin. Argyre pidätettiin. Hänen miehensä piti parhaana siirtää oikeudenkäynti Konstantinopoliin. Argyren syyttäjä tuli esittämään valheitaan myös sikäläiseen tuomioistuimeen. Argyre vastasi, ettei hän tiedä koskaan sanoneensa mitään uskonsa kieltämiseen liittyvää, ja vakuutti, että hän on kristitty ja kristittynä hän tahtoo myös kuolla. Tämän jälkeen hänet tuomarin määräyksestä ruoskittiin ja suljettiin vankilaan. Sitten häntä kuulusteltiin toisen kerran, taas ruoskittiin ja vietiin takaisin vankilaan. Tätä jatkui 17 vuoden ajan.

Tuomiotaan kärsivät turkkilaisnaiset kiusasivat ja herjasivat Argyrea vankilassa. Hän kesti kaiken urhoollisesti rakkaudesta Sulhaseensa Kristukseen. Kaiken tämän lisäksi hän vielä piti ruumistaan kurissa paastoilla ja valvomisilla, kuten monet hänen kanssaan vangittuina olleet kristityt naiset todistivat. Tietoisuus siitä, että hän oli vankilassa Kristuksen tähden, täytti Argyren sydämen sellaisella ihanuudella ja ilolla, että hän torjui vaikutusvaltaisen kristityn Manolis Kiurtzbasiksen ehdotukset saada hänet vapaaksi. Vankila oli muuttunut hänelle kuninkaalliseksi palatsiksi.

Argyre kuoli vankilassa vuonna 1725 ja kristityt hautasivat hänet. Kolmen vuoden kuluttua, kun hänen luitaan ryhdyttiin kreikkalaiseen tapaan ottamaan pois haudasta, kävi ilmi, että hänen ruumiinsa oli säilynyt maatumattomana ja että siitä lähti ihanaa tuoksua. Nostettuaan ruumiin pois haudasta kristityt pappiensa johdolla sijoittivat sen patriarkka Paisioksen siunauksella hautausmaan lähellä olevaan Pyhän Paraskevan kirkkoon, missä se on edelleenkin kristittyjen kunnioitettavana.