Pyhittäjä Neilos Siinailainen

Pyhä Neilos (Nilos) oli kuuluisaa sukua ja kotoisin Galatiasta Ankyran (nyk. Ankara) kaupungista. Hän oli pyhän Johannes Krysostomoksen oppilaana tämän ollessa Antiokiassa. Myöhemmin Neiloksesta tuli Konstantinopolin kaupunginjohtaja keisari Teodosios Suuren ja tämän pojan keisari Arkadioksen aikana (379–408). Molemmat keisarit arvostivat häntä suuresti.

Kun omantunnontuskat raatelivat Arkadiosta pyhän Johannes Krysostomoksen karkotuksen jälkeen ja hän pelkäsi Jumalan kostoa, hän pyysi Neilosta rukoilemaan pääkaupungin puolesta. Tämä vastasi rohkeasti: ”Kuinka arvelet, että uskaltaisin rukoilla kaupungin puolesta, joka ansaitsee Jumalan tuomion karkotettuaan autuaan Johanneksen, kirkon pylvään?” Toisessa kirjeessään hän kirjoittaa vielä Arkadiokselle: ”Olet ilman mitään syytä karkottanut Johanneksen, maan suurimman valon, antauduttuasi kevytmielisesti toteuttamaan joidenkin hengeltään epäterveiden piispojen neuvoja. Tule tuntoihisi, tunnusta virheesi ja kadu!”

Kaikki nämä vääryydet ja maailman turhat pyrkimykset alkoivat väsyttää Neilosta. ”Ainoaan tarpeelliseen” keskittynyt kilvoitteluelämä kaukana maailman turhuuksista veti häntä yhä enemmän puoleensa, mutta hän oli avioliitossa ja hänellä oli poika ja tytär. Hän sai vaimonsakin mukaan suunnitelmaansa, ja niin he päättivät lähteä kumpikin taholleen Egyptin luostareihin. Neilos otti mukaansa poikansa Teoduloksen (14.1.) ja vaimo tyttären.

Neilos ja Teodulos menivät Siinaille ja asuivat siellä olevien isien kanssa. Kerran arabirosvot hyökkäsivät heidän majalleen ja ottivat vangiksi Teoduloksen. Isän suru oli suunnaton, mikä näkyy hänen tapausta käsittelevästä kirjeestään. Poika löytyi kuitenkin lopulta elossa. Näiden koettelemusten jälkeen Neilos vihittiin papiksi. Häneltä on säilynyt askeettista elämää käsitteleviä opetuksia ja lukuisia kirjeitä, jotka ovat innostaneet monia rakastamaan Kristusta. Hänen nimissään on levitetty myös Euagrioksen kirjoituksia. Hyvin kilvoiteltuaan pyhä Neilos nukkui pois rauhassa.