Hiippakunnat

Suomen ortodoksinen kirkko muodostuu Helsingin hiippakunnasta, Kuopion ja Karjalan hiippakunnasta ja Oulun hiippakunnasta. Hiippakunnat ovat kirkolliselta asemaltaan metropoliittakuntia.

Helsingin hiippakunta

Helsingin hiippakunnan keskuspaikka on Helsinki. Hiippakunnan piispana toimii Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo (virassa vuodesta 2001).  

Hiippakunnassa on seitsemän seurakuntaa: Hamina, Helsinki, Hämeenlinna, Kotka, Lahti, Lappeenranta ja Turku. Lisäksi hiippakunnan alueella toimii muutamia ortodoksisia yhteisöjä, mm. Pokrovan veljestö Kirkkonummella ja Juliana-yhteisö Heinolassa.

Hiippakunnan jäsenmäärä on yli 32 000, josta lähes 20 000 jäsentä kuuluu Helsingin seurakuntaan. Eri puolilta maailmaa saapuneet maahanmuuttajat ovat tehneet hiippakunnan seurakunnista aidosti monikulttuurisia yhteisöjä.

Hiippakunnassa on noin 40 kirkkoa ja tsasounaa. Pääkirkko on Uspenskin katedraali Helsingissä. Pappeja hiippakunnassa palvelee yhteensä 71, diakoneja 29.

Yhteystiedot

Kuopion ja Karjalan hiippakunta

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan keskus sijaitsee Kuopiossa. Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Arseni. Kuopiossa toimivat myös  kirkon palvelukeskus ja ortodoksinen kirkkomuseo RIISA. Joensuussa toimii lisäksi Ortodoksinen seminaari, jossa Itä-Suomen yliopistossa ortodoksista teologiaa opiskelevat suorittavat käytännön soveltavat opinnot ja liturgiset harjoitukset. 

Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan kuuluvat Valamon ja Lintulan luostarit sekä 9 seurakuntaa: Iisalmi, Ilomantsi, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Nurmes, Rautalampi, Saimaa ja Taipale. Seurakuntien yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 21 000. Hiippakunnassa on 45 pappia ja 20 diakonia.

Kirkkoja ja rukoushuoneita Kuopion ja Karjalan hiippakunnassa on noin 80.

Yhteystiedot

Oulun hiippakunta

Vuonna 1980 perustetun Oulun hiippakunnan keskuspaikka on Oulussa. Hiippakunnan piispana toimii metropoliitta Elia.

Oulun hiippakunta kattaa Tampereen, Oulun, Vaasan, Kajaanin ja Lapin seurakunnat. Hiippakunta on maantieteellisesti kirkon suurin: se käsittää yli puolet Suomen pinta-alasta. Väkimäärältään se on kuitenkin pieni, sillä jäseniä on hiukan yli 9000. Lapin kolttasaamelaiset, länsirannikon ruotsinkieliset ja maahanmuuttajat rikastuttavat osaltaan hiippakunnan elämää.

Seurakuntien hallinnoimia pyhäkköjä hiippakunnan alueella on kaikkiaan 24. Lisäksi hiippakunnassa on muutamia yksityisiä rukoushuoneita. Hiippakunnan papistoon kuuluu neljätoista pappia ja kaksi diakonia. 

Yhteystiedot